Αγαπητό Fimotro,
Με το νόμο 4161/2013 επήλθαν αλλαγές κι έγιναν τροποποιήσεις στο νόμο 3869/2010 το γνωστό σε όλους πλέον ως νόμο…
Κατσέλη. Ποιες είναι αυτές οι αλλαγές και πως μπορεί να επηρεάσουν την τύχη των δανειοληπτών που θέλουν να προσφύγουν στο Ειρηνοδικείο θα προσπαθήσουμε με απλά λόγια και περιληπτικά να προσδιορίσουμε παρακάτω:
Σε πρώτη φάση καταργείται το στάδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού όπως τον γνωρίζαμε ως σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ο οφειλέτης να κάνει κατευθείαν την αίτησή του στο Ειρηνοδικείο χωρίς να χάνει πολύτιμο χρόνο. Εν τούτοις σε προαιρετική βάση εισέρχεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης. Τι είναι η διαμεσολάβηση; Αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο επίλυσης διαφορών χωρίς την προσφυγή στην δικαιοσύνη. Δηλαδή τα μέρη με τη βοήθεια του διαμεσολαβητή, ενός προσώπου με ειδικές γνώσεις και ειδικά διαπιστευμένου βρίσκουν τρόπο επίλυσης της διαφοράς τους χωρίς να καταλήξουν στις δικαστικές αίθουσες.
Η αίτηση στο Ειρηνοδικείο πρέπει να κοινοποιηθεί στις Τράπεζες μέσα σε 15 ημέρες και όχι μέσα σε ένα μήνα όπως ίσχυε έως τώρα, ενώ οι Τράπεζες μέσα σε ένα μήνα πρέπει να δώσουν την απάντησή τους στην πρόταση του οφειλέτη. Μέσα σε διάσημα 2 μηνών πρέπει να γίνει προσπάθεια προδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ των μερών. Αν αποτύχει αυτός ο συμβιβασμός τότε ο Ειρηνοδίκης θα αποφασίσει σχετικά με την έκδοση προσωρινής διαταγής έτσι ώστε να προστατεύεται η περιουσία του οφειλέτη, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση στο Ειρηνοδικείο.
Το σημαντικό στο σημείο αυτό είναι ότι πλέον υποχρεωτικά ο οφειλέτης θα καταβάλλει δόση έως να εκδικαστεί η υπόθεσή του. Η δόση αυτή δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 10% των δόσεων που έπρεπε να καταβάλλει προς όλους το πιστωτές του, ενώ ελάχιστο ποσό ορίζονται τα 40 ευρώ. Εν τούτοις σε περιπτώσεις ανάγκης όπως ανεργίας, σοβαρών προβλημάτων υγείας είναι δυνατόν να μην καταβάλλονται καθόλου δόσεις. Το σοβαρότερο όλων είναι ότι αυτή η υποχρέωση καταβολής δόσης καταλαμβάνει και ισχύει και για όσους έχουν ήδη καταθέσει τις αιτήσει τους και περιμένουν να εκδικαστούν.
Σημαντικό επίσης είναι ότι υποχρεωτικά, στην αίτηση πρέπει να περιλαμβάνονται όλοι οι πιστωτές και ο δανειολήπτης δεν μπορεί να εξαιρέσει κάποιον. Η ρύθμιση των δανείων πλέον γίνεται για διάστημα 3 έως 5 ετών. Η ρύθμιση γα τη διάσωση της κύριας οικίας μπορεί να γίνει για διάστημα έως και 35 έτη, σε ποσό που μπορεί να αγγίξει το 80% και όχι το 85% της αξίας της κύριας οικίας.
Τέλος καθορίζεται το ακατάσχετο των καταθέσεων έως το ποσό των 1.500 ευρώ και του ποσού των 2.000 ευρώ για κοινό λογαριασμό…