Οφειλές στον ΕΦΚΑ και Ποινικές Συνέπειες – Τι πρέπει να κάνεις

Το γραφείο μας

Χρωστάς στον ΕΦΚΑ είτε τις ατομικές σου εισφορές ως ελεύθερος επαγγελματίας, είτε τις εργοδοτικές εισφορές των εργαζομένων στην επιχείρηση σου. Τι συμβαίνει;

Προφανώς δημιουργούνται οφειλές και χρέη που αυξάνονται με τους τόκους υπερημερίας. Πώς μπορείς να ρυθμίσεις τις οφειλές αυτές; Είτε μέσω ρυθμίσεων του ΕΦΚΑ, είτε, και αυτό είναι το καταλληλότερο, μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού, που σου δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσεις τις οφειλές σε 240 δόσεις (έως 240 δόσεις).

Εκτός όμως από τη σώρευση χρηματικού χρέους, οι οφειλές στο ΕΦΚΑ υπέχουν και νομικές συνέπειες. Συγκεκριμένα στους οφειλέτες του ΕΦΚΑ ασκείται ποινική δίωξη από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών για το αδίκημα της υπεξαίρεσης και της παράβασης του άρθρου 1 και 2 του ΑΝ 86/67 που επιβάλλει ποινικές κυρώσεις λόγω μη καταβολής εργοδοτικών και εργατικών εισφορών.

Σου επιδίδεται λοιπόν το κλητήριο θέσπισμα που σε ενημερώνει για την ημερομηνία που θα δικαστείς αλλά και το αδίκημα για το οποίο κατηγορείσαι. Αν δεν παρουσιαστείς στο δικαστήριο δεν αποφεύγεις τις συνέπειες, αλλά δικάζεσαι και καταδικάζεσαι ασφαλώς. Καλό είναι λοιπόν ακόμα κι αν δεν θέλει κάποιος να αναλάβει ενέργειες για την αντιμετώπιση του ποινικού ζητήματος, τουλάχιστον να εκπροσωπηθεί από έναν δικηγόρο, ή έστω να έχει γνώση για το τι έγινε και τι ποινή του επιβλήθηκε. (Παράδειγμα ποινής 11 μήνες φυλάκιση με αναστολή, προσοχή είναι παράδειγμα και δεν σημαίνει ότι όλες οι ποινές θα είναι οι ίδιες).

Για να δούμε τη διαδικασία με απλά λόγια. Στις δίκες αυτές ως μάρτυρας καλείται ένας υπάλληλος του ΕΦΚΑ που έχει μπροστά του μια λίστα με όλες τις υποθέσεις που θα εκδικαστούν εκείνη την ημέρα. Εκφωνείται το όνομα του οφειλέτη και ο υπάλληλος του ΕΦΚΑ ενημερώνει το δικαστήριο για το ποσό της οφειλής του, αν έχει γίνει ρύθμιση, αν τηρείται η ρύθμιση, αν έχει υπαχθεί στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, αν έχει υποβληθεί η αίτηση της πλατφόρμας, ή αν έχει εξοφλήσει το χρέος. Δηλαδή ενημερώνει το δικαστήριο για την υπόθεση.

Τις περισσότερες φορές οι οφειλέτες δεν παρουσιάζονται, εκπροσωπούνται από το δικηγόρο τους, ο οποίος ζητά μια αναβολή υποσχόμενος ότι ο εντολέας του, ο οφειλέτης δηλαδή θα κάνει ρύθμιση των χρεών του. Το δικαστήριο δέχεται την αναβολή για μία, ή δύο φορές, αλλά όχι για πάντα. Καθώς θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι ο οφειλέτης έχει κάνει προσπάθειες, ή βρίσκεται σε διαδικασία ρύθμισης των οφειλών του.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι οφειλέτες επικαλούνται ως λόγο αναβολής την ένταξη στην πλατφόρμα εξωδικαστικού μηχανισμού. Προσοχή! Είναι διαφορετικό απλά να έχει ξεκινήσει η συμπλήρωση της αίτησης και άλλο να έχει οριστικοποιηθεί η αίτηση. Εδώ μπερδεύονται οι οφειλέτες αρκετά και άλλα νομίζουν, ενώ άλλη είναι η πραγματικότητα. Δηλαδή όταν γίνει οριστικοποίηση της αίτησης στην πλατφόρμα εξωδικαστικού μηχανισμού ειδοποιείται από το σύστημα το ΕΦΚΑ και ενημερώνει ασφαλώς το δικαστήριο. Στην περίπτωση αυτή βάσιν του άρθρου 18 του νόμου 4738/2020 αναστέλλεται η ποινική δίωξη αναφορικά με το αδίκημα. Κα επιπλέον δίδεται και μια αναβολή ώστε να δοθεί ο χρόνος για να υπογραφούν οι ρυθμίσεις μεταξύ οφειλέτη και ΕΦΚΑ.

Επομένως για τους οφειλέτες του Δημοσίου, ΕΦΚΑ δηλαδή, αλλά και εφορίας η αίτηση στην πλατφόρμα εξωδικαστικού μηχανισμού θα έλεγα ότι είναι μονόδρομος, έχει πολλά οφέλη καθώς οδηγεί στην πιο μακροπρόθεσμη ρύθμιση που μπορεί να υπάρξει (240 δόσεις, δηλαδή 20 έτη) με μείωση της μηνιαίας δόσης λόγω της διάρκειας των ετών αποπληρωμής, αλλά επιπλέον απαλλάσσει τον οφειλέτη από τη βάσανο των ποινικών διώξεων και συνεπειών.

Scroll to Top