Η συγκεκριμένη υπόθεση εξωδικαστικής ρύθμισης μπορεί να ομοιάζει με πολλές υποθέσεις δανειοληπτών που επί χρόνια ή δεκαετία πλέον ταλαιπωρούνται με τις δανειακές τους οφειλές. Πρόκειται για ζευγάρι δανειοληπτών ηλικίας 65 και 58 ετών. Ο άντρας συνταξιούχος που είχε ταξί και η σύζυγός του εργάζεται σε ιδιωτική επιχείρηση στον τομέα της καθαριότητας. Οι οφειλέτες είχαν αναλάβει δανειακές οφειλές μεγάλου ύψους για καταναλωτικούς λόγους. Σε συνεργασία με άλλο δικηγορικό γραφείο (και αυτό το αναφέρουμε διότι στο δικό μας δικηγορικό γραφείο πάντα ενημερώνουμε εκ των προτέρων για τις πιθανότητες ευδοκίμησης της κάθε υπόθεσης) είχαν υπαχθεί στο νόμο 3869/2010 έχοντας την πεποίθηση ότι παγώνουν τα δάνεια τους και ότι θα έχουν επιτυχή έκβαση και μεγάλη διαγραφή. Δεν έγινε όμως έτσι. Τα δάνεια πάγωσα μεν για μια δεκαετία περίπου, αλλά τελικά η αίτηση τους απορρίφθηκε λόγω δόλου και το αποτέλεσμα ήταν οι δανειακές οφειλές που ήταν εξασφαλισμένες με προσημείωση νομίμως να εκτοκιστούν και να εκτοξευτούν ως ποσό χρέους.
Προσήλθαν στο γραφείο μας με πολλά παράπονα και γκρίνια για το δικηγόρο που είχε προηγουμένως χειριστεί την υπόθεσή τους θεωρώντας τον υπεύθυνο για την αποτυχή έκβαση της υπόθεσης. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι πάντα έτσι. Ενας δικηγόρος μπορεί να σου λέει την πραγματικότητα, αλλά ο δανειολήπτης έχει τις δικές του προσδοκίες και δεν θέλει να ακούσει την αλήθεια, θεωρώντας τον εαυτό του απόλυτα αδικημένο. Έχοντας φτάσει η υπόθεση σε αυτό το σημείο, η συμβουλευτική που έλαβαν από το γραφείο μας ήταν ότι η κατάθεση και εκδίκαση μιας έφεσης δεν θα είχε πολλά περιθώρια επιτυχίας, κάτι που είχαν ήδη καταλάβει και από μόνοι τους οι δανειολήπτες . Οι οφειλέτες επίσης δεν ήθελαν την πτώχευση που διαγράφει όλα τα χρέη καθώς θα έχαναν την κύρια οικία τους και επιπλέον δεν είναι ευάλωτοι δανειολήπτες αφού έχουν μηνιαίο εισόδημα περίπου 2.300 ευρώ. Η μοναδική διέξοδος ήταν η διμερής διαπραγμάτευση με την εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων που διαχειριζόταν το δάνειο που είχαν λάβει από την Τράπεζα Eurobank πριν από 15 χρόνια. Η οφειλή τους είχε φτάσει το ποσό των 112.000 ευρώ κάτι που δεν μπορούσαν να πιστέψουν, αφού οι τόκοι για όλο το διάστημα των ετών που δεν πλήρωναν είχαν αυξήσει το χρέος. Το γραφείο μας ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση με την εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων Do Value Greece. Πρέπει να σημειωθεί ότι πλέον οι εταιρείες δεν κάνουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, αλλά δίνουν «τελεσίγραφα» δηλαδή διαμορφώνουν μια πρόταση ρύθμισης που δεν αλλάζει, ή που με δυσκολία αλλάζει.
Ας δούμε την πρόταση που έκαναν στο ζευγάρι αυτό. Χώρισαν το δάνειο σε δύο μέρη και η συμφωνία ήταν να αποπληρωθεί το ποσό των 57.000 ευρώ και όταν αποπληρωθεί, θα διαγραφεί το υπόλοιπο ποσό των 54.000 ευρώ που ήταν το δεύτερο μέρος του δανείου. Αυτό ήταν ένα καλό σημείο της ρύθμισης. Το πρώτο κομμάτι των 57.000 ευρώ είχε επιτόκιο που διαμορφώνεται από Euribor μηδενικό σήμερα και spread 4,40% (που αυτό δεν είναι πολύ καλό καθώς θα μπορούσε να είναι χαμηλότερο) και εισφορά του ν.128/75. Όπως καταλαβαίνει κανείς αυτές είναι έννοιες που δύσκολα κατανοεί ένας άνθρωπος χωρίς χρηματοοικονομικές γνώσεις. Η διάρκεια του δανείου ήταν 20 έτη και η δόση βγαίνει 370 ευρώ περίπου. Η πρόταση αυτή έχει θετικά στοιχεία της διαγραφής, έχει και αρνητικά σημεία, όπως το ύψος του τοκισμού, όμως οι οφειλέτες ήθελαν μεγαλύτερο κούρεμα και μικρότερη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου με την ίδια μηνιαία δόση για να ξεμπερδέψουν με το χρέος πιο άμεσα. Έγιναν αντιπροτάσεις αλλά η εταιρεία δεν δεχόταν καμία αλλαγή. Επίσης οι οφειλέτες ήθελαν το μέρος του δανείου που θα αποπλήρωναν δηλαδή το ποσό των 57.000 ευρώ να είναι άτοκο για να μην αυξηθεί το ποσό. Ένιωθαν πολύ πληγωμένοι και αδικημένοι από την πρόταση της εταιρείας και παραπονιούνταν πολύ έντονα.
Η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία του δανεισμού βραχυπρόθεσμα μπορεί να ευνοεί το δανειολήπτη, καθώς παίρνει στα χέρια του άκοπα και γρήγορα χρήματα, όμως μακροπρόθεσμα ωφελεί την Τράπεζα που κερδίζει από τους τόκους. Όταν περάσουν τα χρόνια και αντιληφθεί ο οφειλέτης τι έχει συμβεί, και ίσως του προκύψουν και ατυχείς καταστάσεις, (ας μην ξεχνάμε ότι το μέλλον είναι αόρατο, όπως λέει ένα αρχαίο γνωμικό) είναι παγιδευμένος ουσιαστικά σε δεσμεύσεις τις οποίες δεν μπορεί να αποφύγει, παρά μόνο με νομοθετικές πρωτοβουλίες που κατά διαστήματα δημιουργούνται, όπως πχ ο νόμος Κατσέλη, ή ο πτωχευτικός νόμος, που πλέον διαγράφει όλες τις οφειλές με απώλεια όμως της περιουσίας.
Στο δικηγορικό μας γραφείο και κέντρο διαμεσολάβησης παρέχεται ολοκληρωμένη, σφαιρική, ειλικρινής και ρεαλιστική συμβουλευτική ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος της υπερχρέωσης ενός προσώπου. Από εκεί και πέρα ο κάθε οφειλέτης αναλαμβάνει την ευθύνη του και επιλέγει τη διέξοδο που θεωρεί ότι συμφέρει καλύτερα τον ίδιο και την οικογένειά του. Το γραφείο αναλαμβάνει στην πορεία τη διαδικασία την όποιας λύσης επιλέξει ο οφειλέτης.