Επιτυχής υπόθεση του γραφείου μας
Επιτυχής ήταν για τους εντολείς μας και κληρονόμους οφειλέτη η ρύθμιση οφειλής. Ειδικότερα, πριν από περίπου 6 μήνες απευθύνθηκε στο γραφείο μας η κόρη του οφειλέτη και μας ενημέρωσε ότι ο πατέρας της που είχε αποβιώσει, είχε λάβει δάνειο ύψους 60.000 ευρώ. Με το δάνειο αυτό βαρύνονταν πλέον οι κληρονόμοι του, δηλαδή η σύζυγος και τα δύο ενήλικα τέκνα του.
Η πρώτη ενέργεια που έπρεπε να γίνει ήταν η νομιμοποίηση των κληρονόμων στο τραπεζικό ίδρυμα, δηλαδή έπρεπε η Τράπεζα να ενημερωθεί για τον θάνατο του οφειλέτη και για το ποιοι ευθύνονται πλέον για την οφειλή του. Η διαδικασία αυτή κράτησε περίπου τέσσερις μήνες. Η τράπεζα ζητούσε πολλά νομιμοποιητικά έγγραφα από τους κληρονόμους η έκδοση των οποίων απαιτεί χρόνο. Η λήξη της υπόθεσης άργησε πάρα πολύ λόγω της νομιμοποίησης αλλά και άλλων ενεργειών παρόλο που οι οφειλέτες είχαν τα χρήματα.
Όταν τελικά συγκεντρώθηκαν τα έγγραφα και ολοκληρώθηκε η διαδικασία της νομιμοποίησης ξεκίνησε η διαδικασία της διαπραγμάτευσης της οφειλής με την εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, η οποία διαχειριζόταν την οφειλή. Ο αρμόδιος για την υπόθεση υπάλληλος μας ενημέρωσε ότι η οφειλή που εκκρεμούσε από την σύμβαση δανείου που είχε υπογράψει ο κληρονομούμενος ήταν πλέον 52.433,21 ευρώ. Μετά από ημέρες συζητήσεων συμφωνήθηκε η καταβολή ποσού 38.873,50 ευρώ εφ απαξ για ολική αποπληρωμή της δανειακής οφειλής.
Οι εντολείς μας συμφωνούσαν με την καταβολή αυτού του ποσού επομένως προχωρήσαμε την διαδικασία. Ωστόσο, για την υπογραφή της σύμβασης ρύθμισης ζητήθηκαν από τον αρμόδιο υπάλληλο αδικαιολογήτως πολλά προσωπικά έγγραφα των εντολέων μας με την αιτιολόγηση ότι πρέπει να γνωρίζουν την ακριβή προέλευση των χρημάτων και να δικαιολογείται αυτή βάσει των εκκαθαριστικών τους. Η σύζυγος του κληρονομούμενου είχε ένα αξιοπρεπές εισόδημα και είχε κάνει δωρεά σε καθένα από τα τέκνα της ένα χρηματικό ποσό.
Να σημειωθεί ότι ζητήθηκε από τους οφειλέτες να αποδείξουν την προέλευση των χρήματων που θα κατέθεταν, με προσκόμιση εκκαθαριστικών, κινήσεις λογαριασμών. Αυτό είναι νόμιμο ασφαλώς. Κι αυτό έγινε επειδή το δάνειο ανήκει στη τράπεζά Eurobank και δεν έχει μεταβιβαστεί. Από την άλλη όμως από την εμπειρία στο γραφείο βλέπουμε ότι σε περίπτωση κατάθεσης αντιστοίχων ποσών εφ απαξ για αποπληρωμή ή ρύθμιση δανείων που έχουν μεταβιβαστεί και τα διαχειρίζονται οι servicers δεν ζητώνται αντίστοιχα δικαιολογητικά. Γιατί αυτό; Μήπως για να διευκολύνονται οι εταιρείες αυτές να εισπράττουν χρήματα γρήγορα χωρίς να τους θέτουν εμπόδια;
Προβληματισμός υπάρχει σχετικά με την εποπτεία που ασκείται από την Τράπεζα της Ελλάδος στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων και την επάρκεια αυτής της εποπτείας. Ελέγχει επαρκώς η ΤτΕ ή όχι ; Αν ελέγχει επαρκώς τότε γιατί οι εταιρείες αυτές λειτουργούν τόσο καταχρηστικά;