Νέα υπόθεση διαπραγμάτευσης στεγαστικού ενυπόθηκου δανείου χειρίστηκε με επιτυχία το γραφείο της Άννας Κορσάνου. Πρόκειται για στεγαστικό δάνειο ύψους σήμερα 96.000 ευρώ.
Το αίτημα της δανειολήπτη ήταν η διαγραφή μέρους του δανείου, όπως όλοι οι δανειολήπτες άλλωστε θέλουν. Στο αίτημα αυτό η εταιρεία ήταν κατηγορηματικά αρνητική με την αιτιολογία ότι η αξία του προσημειωμένου ακινήτου ήταν πιο υψηλή από το ποσό του δανείου.
Εν τούτοις κατόπιν διαπραγματεύσεων βρέθηκε τελικά η εξής διέξοδος. Σπάσιμο του δανείου σε δύο μέρη ισόποσα με «πάγωμα» των τόκων του δεύτερου τμήματος του δανείου για όσο διάστημα διαρκούσε η καταβολή των δόσεων του πρώτου τμήματος του δανείου. Με τον τρόπο αυτό η δανειολήπτης δεν θα επιβαρυνθεί με τους τόκους του δεύτερου τμήματος του δανείου για όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Κατά κάποιο τρόπο είναι μια έμμεση διαγραφή τόκων.
Επιτεύχθηκε επίσης μια μικρή μηνιαία δόση. Όμως καθώς η δανειολήπτης ήταν σχετικά μεγαλύτερης ηλικίας προκειμένου να διαμορφωθεί μια χαμηλή μηνιαία δόση ζητήθηκε να υπογράψει ως εγγυητής ένα άτομο μικρότερης ηλικίας, κάτι που δέχτηκε η πλευρά των δανειοληπτών.
Έχει γίνει κατανοητό από τους δανειολήπτες που χρωστούν δάνεια επί μια δεκαετία ή και δεκαπενταετία έως τώρα, ότι η πλήρης απεμπλοκή από δανειακές οφειλές ιδίως όταν υπάρχει ακίνητη περιουσία δεν είναι κάτι απλό, εύκολο και γρήγορο. Στις διμερείς διαπραγματεύσεις δυστυχώς οι δανειολήπτες υπογράφουν συμβάσεις με προδιατυπωμένους όρους και η διαπραγματευτική τους δύναμη είναι περιορισμένη. Οι εναλλακτικές διέξοδοι είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός και ο πτωχευτικός νόμος.
Εν τούτοις η κάθε υπόθεση έχει διαφορετική τύχη για αυτό και παρατηρούμε υποθέσεις δανείων με υψηλότατες διαγραφές και άλλες με πιο μέτρια αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια για τη διευθέτηση μιας σοβαρής οικονομικής υποχρέωσης είναι κάτι που επείγει πολλούς δανειολήπτες και πρέπει να το επιδιώξουν είτε μόνοι τους, είτε με τη συνδρομή ενός έμπειρου δικηγόρου.