Βρίσκομαι σε διαδικασία Διαζυγίου
Πως μπορεί να μου φανεί χρήσιμη η οικογενειακή διαμεσολάβηση;
Τι θα κερδίσω από αυτή τη διαδικασία ;

ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΟΤΙ ΠΛΕΟΝ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ  ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ 

Η διάσπαση ενός γάμου, η διάλυση μιας οικογένειας, ιδίως όταν υπάρχουν παιδιά, αποτελεί ένα από το πιο σοβαρά ψυχοπιεστικά γεγονότα στη ζωή ενός ατόμου. Όταν ένα ζευγάρι ξεκινά την έγγαμη ζωή του έχει την προσδοκία ότι θα περάσει την υπόλοιπη ζωή του με τον/τη σύντροφο του δημιουργώντας μια ευτυχισμένη οικογένεια. Για να οδηγηθεί ένα ζευγάρι στη διάλυση της σχέσης σημαίνει ότι έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες και έχει εξαντλήσει κάθε τρόπο ψυχικά και ηθικά για να κρατήσει την οικογένεια ενωμένη έχοντας ήδη κάνει  φοβερούς συμβιβασμούς.

Υπάρχουν περιπτώσεις όμως που το διαζύγιο αποτελεί την πιο υγιή λύση, ιδίως αν οι διαφορές ανάμεσα στο ζευγάρι είναι αγεφύρωτες. Αποφασίζοντας λοιπόν ένα ζευγάρι το χωρισμό, εκτός από το ψυχικό πόνο που βιώνει, το θυμό την απογοήτευση, τη ματαίωση των προσδοκιών του,  έχει να επιλύσει και να διευθετήσει κι άλλα  θέματα όπως  πρακτικά θέματα καθημερινότητας , οικονομικά, όπως η διατροφή των παιδιών, την επιμέλεια και την επικοινωνία των γονέων με τα παιδιά, το διαμοιρασμό των κοινών  περιουσιακών στοιχείων, τη διαμονή κάθε γονέα στην οικογενειακή στέγη, τη διευθέτηση των δανείων που μπορεί να έχουν αναλάβει από κοινού ως πρώην αντρόγυνο. Τι γίνεται επίσης στην περίπτωση που ο ένας γονέας διαμένει σε άλλη πόλη ή και σε άλλη χώρα και παίρνει το παιδί μακριά από τον άλλον.

Πώς επιλύονται τα ζητήματα αυτά; Η έως τώρα κλασική ας πούμε μέθοδος, ιδίως αν υπάρχει ασυνεννοησία ανάμεσα στους πρώην συζύγους αποτελεί η προσφυγή στη δικαιοσύνη με αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων και αγωγές για διατροφή , με μηνύσεις για παραβίαση δικαστικών αποφάσεων , με αγωγές για επικοινωνία, ενώ το ένα μέρος μπορεί να μην  πληρώνει το κοινό στεγαστικό δάνειο και έτσι  «πέφτει στην πλάτη του άλλου».

Οι  διαδικασίες αυτές μπορεί να γίνουν ατέρμονες αν σκεφτεί κανείς την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Επιπλέον οι αναβολές , οι αποχές και απεργίες δικηγόρων ή δικαστικών υπαλλήλων αν είσαι άτυχος και πέσεις στην περίπτωση αυτή καθυστερούν ακόμα περισσότερο την οριστική διευθέτηση των σημαντικών αυτών ζητημάτων. Το οικονομικό κόστος ακολουθεί χεράκι-χεράκι την καθυστέρηση και την ταλαιπωρία. Το αποτέλεσμα των δικαστηρίων ιδίως ως προς το οικονομικό σκέλος  μπορεί και να είναι απογοητευτικές ιδίως ως προς το ζήτημα επιδίκασης διατροφής που μπορεί τελικά να είναι χαμηλό ποσό για το ένα μέρος, αλλά και το άλλο μέρος να μην μπορεί να ανταπεξέλθει.

Υπάρχει εναλλακτική μέθοδος επίλυσης αυτών των διαφορών; Υπάρχει και ονομάζεται οικογενειακή διαμεσολάβηση.  Πρόκειται για μία διαδικασία στην οποία τα μέρη της διαφοράς προσέρχονται με την θέλησή τους, προκειμένου να ρυθμίσουν τις προσωπικές και περιουσιακές διαφορές τους και να καταλήξουν σε μία βιώσιμη και αμοιβαία ικανοποιητική, με την βοήθεια και την συνδρομή ενός τρίτου, ουδέτερου προσώπου, του Διαμεσολαβητή.

Η οικογενειακή διαμεσολάβηση δεν αφορά στην έκδοση του διαζυγίου που γίνεται μόνο με δικαστική απόφαση. Όλα όμως τα υπόλοιπα ζητήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω διατροφής, επιμέλειας, επικοινωνίας, διευθέτησης των οικονομικών στοιχείων, είτε υπάρχουν παιδιά είτε όχι, μπορούν να επιλυθούν με τη μέθοδο της οικογενειακής διαμεσολάβησης με τον πλέον σύντομο, πολιτισμένο και ανώδυνο τρόπο, προσαρμοσμένο στις πραγματικές τους ανάγκες, τις επιθυμίες και τα συμφέροντά τους.

Η διαμεσολάβηση είναι διαδικασία ευέλικτη, εμπιστευτική, απόρρητη, σύντομη καθώς διαρκεί μία μέρα ή μπορεί και να διακοπεί και να συνεχιστεί και την επόμενη μέρα. Είναι λύση πολιτισμού, είναι λύση μη συγκρουσιακή.  Διεξάγεται σε ουδέτερο, ειδικά διαμορφωμένο χώρο, η επιλογή του οποίου γίνεται από τον διαμεσολαβητή, σε συνεννόηση με τα μέρη ή και τους δικηγόρους τους. Μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και αν έχουν ξεκινήσει οι δικαστικές ενέργειες ακόμα κι αν έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις. Στην διαδικασία της διαμεσολάβησης παρευρίσκονται ο Διαμεσολαβητής, τα εμπλεκόμενα μέρη και οι δικηγόροι τους – νομικοί παραστάτες.

Ο διαμεσολαβητής είναι ειδικά εκπαιδευμένος, πιστοποιημένος και διαπιστευμένος ως διαμεσολαβητής. Μπορείτε να αναζητήσετε διαμεσολαβητή από τον ειδικό κατάλογο που υπάρχει αναρτημένος σε σχετικό site www.diamesolavisi.gov.gr. Επιλέγεται από τα ίδια τα ενδιαφερόμενα μέρη. Ο διαμεσολαβητής δεν είναι δικαστής ούτε διαιτητής. Δεν αποφασίζει εκείνος για τον τρόπο επίλυσης της διαφοράς, αλλά τα μέρη διαμορφώνουν μόνα τους τη συμφωνία.

Πολλές φορές άλλα θέλουμε και άλλα χρειαζόμαστε. Άλλα πράγματα έχουμε πραγματικά ανάγκη. Άλλες φορές μπορεί ο χρόνος να λειτουργεί υπέρ μας  και να «δουλεύει» για εμάς. Πολλές φορές ο θυμός και τα ταραγμένα συναισθήματα δεν μας αφήνουν να δούμε το συμφέρον μας και το πραγματικό συμφέρον του παιδιού μας. Ο διαμεσολαβητής λοιπόν με κατάλληλες επικοινωνιακές μεθόδους και τρόπους διαπραγμάτευσης, αλλά και με ευγένεια και ενσυναίσθηση δηλαδή να «μπαίνεις στα παπούτσια του άλλου» και να αντιλαμβάνεσαι πως νοιώθει και γιατί αντιδρά όπως αντιδρά διευκολύνει τα μέρη να δουν τα πραγματικά του συμφέροντα. Ασφαλώς καθοριστικό ρόλο παίζουν οι δικηγόροι των μερών. Σημαντικό είναι να γίνει κατανοητό ότι η διαμεσολάβηση είναι μια συλλογική διαδικασία, αν ένα μέρος της διαδικασία για παράδειγμα  ο δικηγόρος, ή ένα μέρος, η ο διαμεσολαβητής δεν αντιδρά σωστά ή έχει θυμό ή δεν θέλει να διαπραγματευτεί ρεαλιστικά, η όλη προσπάθεια θα ναυαγήσει.

Είναι μια win-win διαδικασία και όχι συγκρουσιακή όπως μια δίκη. Κερδίζεις χρόνο, χρήμα, ενέργεια και κυρίως την ψυχική ηρεμία που τόσο πολύ χρειάζεσαι και που τόσο καιρό έχεις χάσει μέσα από τη ψυχοφθόρα διαδικασία του χωρισμού.

Για θέματα οικογενειακής διαμεσολάβησης μπορείτε να απευθυνθείτε στη δικηγόρο και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια Άννα Κορσάνου.

Scroll to Top