Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης: Ενημερωτικές Ερωτήσεις-Απαντήσεις

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ

1. Τι είναι η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης ;
Είναι η εκπαιδευτική μονάδα του αντίστοιχου κέντρου που εκπαιδεύει τα επιτελικά εξειδικευμένα στελέχη του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

2. Πώς εισάγεται κάποιος στη σχολή αυτή; Τι προσόντα πρέπει να έχει;
Με εξετάσεις (με ΦΕΚ έχει οριστεί αριθμός 160 εισακτέων για τον 28 εισαγωγικό διαγωνισμό δηλαδή τον επόμενο αναμενόμενο διαγωνισμό). Τα βασικά προσόντα είναι η ιδιότητα του ιδιώτη με πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα ημεδαπής ή ισότιμου πτυχίου αλλοδαπής και η άριστη γνώση ξένης γλώσσας.

3. Τι μαθήματα πρέπει να δώσω;
Τα μαθήματα είναι Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους, Μικροοικονομική-Μακροοικονομική και Δημόσια Οικονομική με γραπτή ανάπτυξη θέματος και Γενικές Γνώσεις με πολλαπλές επιλογές. Σε δεύτερο στάδιο υπάρχει φάκελος επίκαιρου θέματος με γραπτή και προφορική δοκιμασία

4. Τι είναι η Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους; Ποια μαθήματα περιλαμβάνει ;
Περιλαμβάνει στοιχεία συνταγματικού δικαίου, ατομικά δικαιώματα, στοιχεία διοικητικού δικαίου, ευρωπαϊκού δικαίου και πολιτικής επιστήμης.

5. Δηλαδή ; Τι θα πρέπει να διαβάσω; Είναι μεγάλη η ύλη; Με ποιο τρόπο πρέπει να μελετήσω;
Η ύλη είναι πολύ μεγάλη σε όλα τα μαθήματα και για αυτό το λόγο χρειάζεστε έναν έμπειρο νομικό και έναν έμπειρο οικονομολόγο για να σας καθοδηγήσει και να σας εξηγήσει έννοιες που δεν γνωρίζετε. Επίσης πρέπει να δοθούν αναλυτικές  σημειώσεις στοχευμένες στην ύλη που απαιτείται. Σημαντικό είναι οι καθηγητές να έχουν ικανότητα να επικοινωνούν με σωστό και εύληπτο τρόπο  έννοιες νομικές ή οικονομικές ανάλογα με το μάθημα, ούτως ώστε να είναι εύκολο για το μαθητή να καταλάβει. Επίσης οι σημειώσεις να καλύπτουν όλη την ύλη. Την ικανότητα αυτή της μεταδοτικότητας, της κατανοητής ανάπτυξης των  εννοιών και της οργάνωσης της ύλης και μελέτης  μπορώ να σας εγγυηθώ ότι υπάρχει και προσφέρετε στους υποψήφιους που μου αναθέτουν την προετοιμασία τους.

6. Οι εξετάσεις είναι δύσκολες;
Η ύλη είναι μεγάλη και το σημαντικό είναι ότι υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από πολύ αξιόλογους υποψηφίους άρα πρέπει να ξεχωρίσετε δείχνοντας ότι έχετε αντιληφθεί σημαντικές έννοιες του δικαίου, και της οικονομίας,ότι έχετε γενικές γνώσεις και γνώσεις σε θέματα πολιτικής και κοινωνικής επικαιρότητας που απασχολούν την κοινή γνώμη και   ότι είστε σε θέση να αναπτύξετε σοβαρή αναλυτική σκέψη και λόγο γραπτό και προφορικό στα θέματα που θα σας ζητηθούν.  Όσο περισσότερο διαβάσετε και κατανοήσετε τις έννοιες τόσο περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας έχετε. Άλλωστε το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο αφού σε περίπτωση επιτυχίας διασφαλίζετε σταθερή μόνιμη εργασία στο Δημόσιο τομέα.

7. Δώστε μου ένα παράδειγμα σε ένα θέμα που έχει πέσει στις εξετάσεις
Ποια είναι η σημασία του θεσμού της εμπιστοσύνης της βουλής προς τη Κυβέρνηση για της σύγχρονη δημοκρατία; Πώς κατοχυρώνεται αυτός ο θεσμός στο Σύνταγμα; Πώς συνδέονται οι θεσμοί άμεσης συμμετοχής με το αντιπροσωπευτικό σύστημα;

8. Πώς πρέπει να απαντήσω στα παραπάνω ερωτήματα;
Θα πρέπει από το διάβασμα σας να γνωρίζετε τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος. Από την ύλη σας να γνωρίζετε και να αναλύσετε τις έννοιες του αντιπροσωπευτικού συστήματος, της διάκρισης των εξουσιών, του σύγχρονου πολιτεύματος, της σχέσης μεταξύ των λειτουργιών, τους λόγους για τους οποίους κρίνεται γόνιμη μια τέτοια συνταγματική ρύθμιση. Όλα αυτά θα είστε σε θέση να τα διατυπώσετε αν διαβάσετε και επεξεργαστείτε νοητικά σωρεία σχετικών κειμένων που θα έχετε στη διάθεση σας από τις σωστές σημειώσεις που θα σας δοθούν, από την επεξήγηση εννοιών κατά την ώρα της διδασκαλίας και από την εξάσκηση με προσομείωση γραπτής εξέτασης στην τάξη σε τακτή βάση. Με μια εντατική, οργανωμένη προετοιμασία θα είστε σε θέση να τα καταφέρετε.

9. Γιατί να κάνω προετοιμασία  σε ολιγομελές τμήμα ή με ιδιαίτερο μάθημα ;
Διαφοροποιείται σε μεγάλο βαθμό η εκπαίδευση και η αντιμετώπιση του σπουδαστή. Δεν είσαι μέλος μιας απρόσωπης  τάξης και το μάθημα εκτός από την αναγκαστική, κανονική του ροή και την κάλυψη της ύλης, προσαρμόζεται στις ανάγκες, απορίες, ερωτήσεις, ασκήσεις που ταιριάζουν στις εκπαιδευτικές ανάγκες του σπουδαστή για όλα τα μαθήματα

10. Θα τα καταφέρω ;
Aσφαλώς και μπορείτε να τα καταφέρετε αν προετοιμαστείτε σωστά. Από την πλευρά μας θα έχετε σωστές σημειώσεις και οργανωτική, υπεύθυνη προετοιμασία για το διαγωνισμό  όσο χρειάζεστε.  Παρέχονται λεπτομερείς, αναλυτικές και περιληπτικές  σημειώσεις δωρεάν.

11. Πώς θα γίνεται το μάθημα;
Το μάθημα θα γίνεται είτε μεμονωμένα σε μορφή ιδιαίτερου, είτε σε εξαιρετικά ολιγομελή τμήματα (ανώτατο όριο 5 άτομα). Λόγω της πανδημίας τα  μαθήματα γίνονται online.

12. Έχω ήδη δώσει εξετάσεις μία φορά και δεν πέτυχα. Έχω διαβάσει αρκετά, δεν χρειάζομαι προετοιμασία από την αρχή αλλά σίγουρα χρειάζομαι βοήθεια. Μπορείτε να αναλάβετε;
Στην περίπτωση αυτή θα γίνεται μάθημα απολύτως προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας. Δηλαδή θα δούμε μαζί τα κενά της ύλης που έχετε και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε και θα διαμορφώσουμε το μάθημα.

13 Έχετε εμπειρία στη διδασκαλία;
Είμαι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών, συνέχισα στο ίδιο πανεπιστήμιο μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνιολογία Δικαίου, έχω διδάξει σε κέντρα προετοιμασίας για διαγωνισμούς δημοσίου με τις καλύτερες κριτικές από τους μαθητές μου, καθώς θεωρούσαν ότι εξηγώ με κατανοητό τρόπο τις έννοιες και είχα συστηματικό τρόπο για την κάλυψη της ύλης, ούτως ώστε η εκμάθηση να ξεκινά από την τάξη και να είναι ευκολότερο το προσωπικό διάβασμα στο σπίτι.  Έχω συγγράψει βιβλίο δημοσίου δικαίου για διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για το υπουργείο οικονομικών (εκδόσεις Alexander) και ασκώ δικηγορία έχοντας επαφή με το δημόσιο δίκαιο επί 18 έτη.  Γίνεται ολοκληρωμένη προετοιμασία για όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα.

14. Πώς μπορώ να επικοινωνήσω μαζί σας ;
Μπορείτε να στείλετε Mail ενδιαφέροντος για συνεργασία στο korsanou@yahoo.gr καλό είναι να εξηγήσετε ποια σχολή έχετε τελειώσει, αν έχετε προηγούμενη εμπειρία με νομικά μαθήματα, με οικονομικά μαθήματα, πόσο χρόνο έχετε στη διάθεσή σας σε περίπτωση που είστε εργαζόμενος/η.  Επίσης μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα που αναγράφονται στο πεδίο «επικοινωνία» στην παρούσα σελίδα.

Δημόσιο-Διοικητικό Δίκαιο

Scroll to Top