Η ΑΙΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΤΙ ΚΑΝΩ ΤΩΡΑ;

 ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΑΙΤΗΣΗ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ;

Ο νόμος 3869/2010, δηλαδή ο νόμος για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα,  ή αλλιώς για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, γνωστός και ως νόμος Κατσέλη, είναι ο νόμος που λειτούργησε λυτρωτικά για μεγάλο μέρος δανειοληπτών, οι οποίοι χωρίς δική τους υπαιτιότητα βρέθηκαν να οφείλουν υπέρογκα ποσά σε δανειακά προϊόντα. Πράγματι μεγάλος αριθμός οφειλετών κατέθεσε αίτηση στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο, σε μια προσπάθεια να προστατέψει την περιουσία του και να ρυθμίσει παράλληλα τις οφειλές του.

Σε σημαντικό βαθμό και με την προϋπόθεση ότι η αίτηση έχει συνταχθεί ορθά και προσεκτικά από το δικηγόρο, περιλαμβάνει δε ο φάκελος όλα τα απαραίτητα έγγραφα, η αίτηση γίνεται δεκτή από το Ειρηνοδικείο. Ωστόσο, αρκετοί δανειολήπτες για λόγους που κατωτέρω θα παρουσιαστούν, διαπιστώνουν ότι η αίτησή τους για να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη απορρίπτεται. Στην περίπτωση αυτή, οι οφειλέτες δεν θα πρέπει να πανικοβληθούν, καθώς υπάρχουν νομικές κινήσεις τις οποίες με τη συνδρομή του δικηγόρου τους μπορούν να πραγματοποιήσουν. Οι κινήσεις αυτές διακρίνονται ανάλογα με το σκεπτικό της απόφασης που εξέδωσε το Ειρηνοδικείο, και συγκεκριμένα ανάλογα με το λόγο για τον οποίο απέρριψε την αίτηση του οφειλέτη.

Αναλυτικότερα, η αίτηση για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη μπορεί να απορριφθεί για κάποιο τυπικό λόγο. Ενδεικτικά, η αίτηση ενός δανειολήπτη μπορεί να απορριφθεί διότι η αίτηση πάσχει από αοριστία δηλαδή κατά κάποιον τρόπο δεν είναι σωστά συντεταγμένη και δεν αναφέρει με πληρότητα και σαφήνεια και πλήρη ανάλυση όλα τα δεδομένα της οικονομικής ζωής του δανειολήπτη και τους λόγους που τον οδήγησαν σε αδυναμία πληρωμής. Αρχικά πολλές αιτήσεις είχαν απορριφθεί για παράδειγμα επειδή δεν είχε συμπληρωθεί σωστά η υπεύθυνη δήλωση που απαιτείται να υπάρχει στο φάκελο.

Πλέον με την αλλαγή του νόμου από την 1/1/2016 γίνεται έλεγχος όλων των απαιτούμενων εγγράφων που πρέπει να περιέχονται στο φάκελο από τη γραμματεία του Δικαστηρίου και αν ο φάκελος δεν είναι πλήρης δεν γίνεται καθόλου κατάθεση της αίτησης. Άρα ο δανειολήπτης έχει απόλυτη ανάγκη από ένα δικηγόρο που να γνωρίζει το αντικείμενο και να είναι απολύτως τυπικός στη σύνταξη της αίτησης και την προετοιμασία του φακέλου. Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο δανειολήπτες να προσφεύγουν σε οικονομικούς συμβούλους ή σε καταναλωτικές  οργανώσεις μη σοβαρές  και κυριολεκτικά να πέφτουν θύματα επιτηδείων χάνοντας τα χρήματά τους και ταλαιπωρούμενοι για χρόνια πολλές φορές,  καθώς δεν γίνεται σοβαρή εργασία εκ μέρους όλων αυτών των συμβούλων που δεν είναι νομικοί και αντιποιούνται το δικηγορικό λειτούργημα ενώ οι δικηγόροι με τους οποίους συνεργάζονται τις περισσότερες φορές αμειβόμενοι με ψιχία δεν έχουν κίνητρο να εργαστούν με ζήλο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η αίτηση συνήθως απορρίπτεται ως απαράδεκτη και τότε  ο δανειολήπτης, ο οποίος θέλει να υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη, θα πρέπει να επανυποβάλει δικόγραφο αίτησης δηλαδή να γίνουν όλα από την αρχή, έτσι ώστε να είναι πλήρες και να περιλαμβάνονται όλα τα απαραίτητα έγγραφα και τελικώς να γίνει δεκτή η αίτησή του.

Υπάρχει, ωστόσο, και η περίπτωση που μία αίτηση απορρίπτεται για κάποιον ουσιαστικό λόγο. Ενδεικτικά το δικαστήριο μπορεί να κρίνει ότι ένας οφειλέτης έχει εμπορική ιδιότητα ή ότι είχε δόλο όταν αναλάμβανε τις δανειακές του υποχρεώσεις γιατί γνώριζε ότι δεν μπορεί να τις ικανοποιήσει. Ειδικά η περίπτωση απόρριψης της αίτησης λόγω δόλιας περιέλευσης σε αδυναμία πληρωμής είναι η συνηθέστερη και τις πιο πολλές φορές ο δανειολήπτης αδυνατεί να καταλάβει τι σημαίνει αυτό και στενοχωριέται ιδιαίτερα ή θεωρεί τον εαυτό του αδικημένο  γιατί κανείς δεν θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο για την υπερχρέωσή του.  Εάν ο δανειολήπτης θεωρεί ότι η απόφαση του Ειρηνοδικείου τον αδικεί και ότι έχει τις προϋποθέσεις να ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη, μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της συγκεκριμένης απόφασης έτσι ώστε η υπόθεσή του να επανεξεταστεί από ανώτερο δικαστήριο δηλαδή το Μονομελές Πρωτοδικείο  και να επιδιώξει την ακύρωση της απορριπτικής απόφασης του Ειρηνοδικείου. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία προκειμένου να ασκηθεί η έφεση από το δανειολήπτη που απορρίφθηκε η αίτησή του. Θα πρέπει να την ασκήσει εντός ενός μηνός ( 30 ημέρες ) από την επίδοση της απόφασης.

Τέλος μπορεί ο δανειολήπτης αν δεν θέλει να συνεχίσει την υπόθεση δικαστικά να προσπαθήσει να κάνει μια διαμεσολάβηση ή μια προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού με την Τράπεζα που χρωστά με τη βοήθεια πάντα ενός δικηγόρου.

Από τα ανωτέρω, γίνεται σαφές ότι ο δανειολήπτης, ακόμα και σε περίπτωση απόρριψης της αίτησής του από το αρμόδιο Ειρηνοδικείο, δεν παραμένει αβοήθητος. Υπάρχουν τρόποι να διεκδικήσει την υπαγωγή του στο νόμο Κατσέλη με σκοπό τη ρύθμιση των χρεών του και την προστασία της περιουσίας του, τους οποίους πρέπει να εξετάσει σοβαρά με τη συνδρομή δικηγόρου, ανάλογα με τις προϋποθέσεις που αφορούν στο πρόσωπό του.

Scroll to Top