Ψηφίστηκε ο νόμος 4738/2020, ο πτωχευτικός νόμος που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2021. Το γενικό πνεύμα του είναι η συνολική ρύθμιση των οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων, δηλαδή οφειλών σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες με καθυστέρηση τουλάχιστον 6 μηνών. Ακολουθεί η δυνατότητα πτώχευσης νομικών και φυσικών προσώπων με διαγραφή όλων των χρεών σε διάστημα από 1 έως 3 έτη, αλλά με το κόστος της δέσμευσης και ρευστοποίησης της πτωχευτικής πλέον περιουσίας. Η πτώχευση γίνεται με δικαστική απόφαση που ορίζει όλη τη διαδικασία. Η κύρια κατοικία δεν γλιτώνει από την εκποίηση, παρά μόνο στις περιπτώσεις των ονομαζόμενων ευάλωτων δανειοληπτών.
Με τη βοήθεια της Άννας Κορσάνου, δικηγόρου-διαπιστευμένης διαμεσολαβήτριας (www.korsanou.gr), το naftemporiki.gr απαντά σε 10 ερωτήσεις για τα δεδομένα του φέρνει ο νέος Πτωχευτικός Νόμος.
1. Είμαι ιδιωτικός υπάλληλος. Έχω ένα δάνειο με εγγυητή τον συνταξιούχο πατέρα μου και περιμένουμε να εκδικαστεί η υπόθεσή μας στον νόμο Κατσέλη. Μπορούμε να κάνουμε αίτηση για τον νέο πτωχευτικό νόμο;
Εφόσον είστε φυσικά πρόσωπα και εφόσον παραιτηθείτε από την αίτησή σας στο Ειρηνοδικείο, μπορείτε να κάνετε αίτηση στην πλατφόρμα εξωδικαστικής ρύθμισης ή και αίτηση πτώχευσης στο δικαστήριο. Η απόφαση λαμβάνεται κατόπιν στάθμισης των επιθυμιών, προσδοκιών σας και των εναλλακτικών επιλογών που έχετε.
2. Έχω ένα ακίνητο ως κύρια κατοικία, είμαι ιδιωτικός υπάλληλος και άγαμος χωρίς παιδιά. Αν μπω στον πτωχευτικό νόμο. θα προστατευτεί η κύρια κατοικία μου;
Στον νέο νόμο μπορούν να υπαχθούν φυσικά πρόσωπα, όμως για την προστασία της κύριας οικίας μπαίνουν εισοδηματικά κριτήρια. Για τον άγαμο το ετήσιο εισόδημα πρέπει να είναι έως 7.000 ευρώ, δηλαδή περίπου μισθός 580 ευρώ μηνιαίως.
3. Είχα μια εταιρεία που έκλεισε με οφειλές 1.000.000 ευρώ, αλλά για τα χρέη ευθύνομαι και εγώ, καθώς υπέγραφα και εγώ για τα δάνεια και επιπλέον υπάρχουν οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Έχω συνεχώς ποινικά δικαστήρια με την εφορία. Τα χρέη δεν θα μπορέσω να τα αποπληρώσω ποτέ. Έχω μία κυρία οικία που δεν με ενδιαφέρει αν τη χάσω. Προτιμώ να φύγουν από πάνω μου τα χρέη, να μην έχω ποινικές καταδίκες και να μην αφήσω χρέη στην οικογένειά μου. Σωστά σκέφτομαι;
Μπορείτε να κάνετε αίτηση πτώχευσης και να διαγραφούν τα χρέη σας σε ένα έτος . Παράλληλα θα εκποιηθεί το ακίνητό σας.
4. Δεν θέλω να κάνω αίτηση πτώχευσης, αλλά θέλω να κάνω συνολική ρύθμιση για όλες τις οφειλές μου. Γίνεται;
Μέσω της πλατφόρμας της ειδικής γραμματείας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, μπορείτε να αιτηθείτε για ρύθμιση όλων των οφειλών σας.
5. Έχω αφήσει απλήρωτα τα χρέη μου εδώ και περίπου 10 έτη. Δεν έχω κάνει κάτι. Τώρα μπορεί να πάθω κάτι με τον νέο αυτόν νόμο; Έχω ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ.
Οποιοσδήποτε από τους πιστωτές σας μπορεί να καταθέσει αίτηση πτώχευσης στο Ειρηνοδικείο του τόπου κατοικίας σας και να κληθείτε στο δικαστήριο τουλάχιστον 15 ημέρες πριν τη δικάσιμο.
6. Κατά της απόφασης πτώχευσης μπορώ να αμυνθώ;
Ναι, μπορείτε να ασκήσετε ανακοπή μέσα σε 30 μέρες από τη δημοσίευση της απόφασης ή, αν πληρώσετε τους πιστωτές, μπορεί να γίνει αίτηση ανάκλησης της απόφασης.
7. Αν καταθέσω αίτηση εξωδικαστικού συμβιβασμού, κερδίζω χρόνο;
Ναι, καθώς έως την περάτωση της διαδικασίας αναστέλλονται οι πράξεις εκτέλεσης, εκτός αν υπάρχει προγραμματισμένος πλειστηριασμός 3 μήνες πριν την υποβολή της αίτησης.
8. Δεν έχω ακίνητη περιουσία, αλλά έχω πολλά χρέη. Τι με συμφέρει να κάνω;
Αίτηση πτώχευσης. Σας εξυπηρετεί ο νέος νόμος πάρα πολύ.
9. Έχω περιουσία που σε καμία περίπτωση δεν θέλω να χάσω, αλλά έχω και πολλά χρέη ληξιπρόθεσμα, τι πρέπει να κάνω; Εγώ και η σύζυγος μου είμαστε συνταξιούχοι με μηνιαίο σύνολο εισοδημάτων περίπου 2.000 ευρώ.
Δεν σας συμφέρει ο νέος νόμος, διότι, αν καταθέσει κάποιος πιστωτής αίτηση πτώχευσης, θα χάσετε την περιουσία σας, ενώ δεν θα προστατευτεί ούτε η κύρια οικία σας, λόγω των εισοδημάτων σας. Μονόδρομος για εσάς είναι η εξωδικαστική ρύθμιση μέσω της πλατφόρμας ή η τραπεζική διαμεσολάβηση.
10. Είμαι άνεργος χωρίς ουσιαστικό εισόδημα και έχω μια μόνο κύρια οικία και ένα στεγαστικό δάνειο. Μπορώ να μπω σε αυτόν τον νόμο; Θα προστατευτεί η κύρια οικία μου;
Ναι. Η οικία σας θα μεταβιβαστεί σε ειδικό φορέα. Θα μένετε σε αυτήν καταβάλλοντας ένα ποσό ενοικίου που θα επιδοτείται από το Κράτος, αλλά σε 12 έτη θα πρέπει να καταβάλλετε όλο το ποσό της εμπορικής αξίας του ακινήτου σας για να το επαναποκτήσετε.