Στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα κατά γενική ομολογία έχει «ανοίξει» η αγορά των ακινήτων. Δηλαδή έχει αναθερμανθεί το ενδιαφέρον των αγοραστών ακινήτων. Η αγορά ακινήτου στην Ελλάδα είναι δελεαστική και για πολίτες από άλλες χώρες ιδίως αν επιθυμούν μέσω της αγοράς ακινήτου εκτός από ένα περιουσιακό στοιχείο να αποκτήσουν και visa που θα τους επιτρέπει να διαμένουν στη χώρα και να ταξιδεύουν στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Εν τούτοις η αγορά ενός ακινήτου είναι μια σοβαρή επένδυση καθώς τα χρήματα που επενδύει κάποιος για να αποκτήσει ένα ακίνητο είναι οι οικονομίες μιας ζωής, ή προέρχονται από ανάληψη δανειακής υποχρέωσης που θα τον επιβαρύνει για πολλά χρόνια ή είναι μια σοβαρή  επένδυση για επιχειρηματικές δραστηριότητες (αυτό ισχύει ιδίως για τους αλλοδαπούς αγοραστές)

Όταν βρεθεί το ακίνητο που θέλετε να αγοράσετε θα χρειαστείτε έναν σωστό δικηγόρο ο οποίος θα ελέγξει για εσάς τους τίτλους του ακινήτου. Δηλαδή θα μεταβεί στο αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο ή υποθηκοφυλακείο και θα ελέγξει αν το ακίνητο πραγματικά ανήκει στον πωλητή, αν έχει βάρη, δηλαδή προσημειώσεις υποθήκης , υποθήκες, κατασχέσεις. Καθώς στην Ελλάδα τα τελευταία έτη υπήρξε οικονομική δυσχέρεια ως προς την αποπληρωμή των δανείων τα περισσότερα ακίνητα έχουν προσημειώσεις υποθήκης ή και κατασχέσεις. Άρα είναι σημαντικό για τον αγοραστή να γνωρίζει σε τι νομική κατάσταση είναι το ακίνητο που πρόκειται να αγοράσει.

Αργότερα κατά την υπογραφή του συμβολαίου καλό είναι να καταλαβαίνει ο αγοραστής τι υπογράφει και να έχει τη νομική συμβουλευτική από ένα δικηγόρο. Επίσης για τους κατοίκους τρίτων χωρών που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν visa είναι αναγκαίες γραφειοκρατικές διαδικασίες που θα χρειαστεί να διαρκέσουν αρκετό καιρό και πρέπει να διεκπεραιωθούν σωστά για να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στο μέλλον.

Η Άννα Κορσάνου είναι δικηγόρος Αθηνών με δεκαπενταετή εμπειρία και ειδίκευση στον τραπεζικό τομέα και στον τομέα των ακινήτων με ελέγχους τίτλων ακινήτων και παράσταση σε συμβόλαια. Επιπλέον αναλαμβάνει και τη διαδικασία για την έκδοση της visa εφ όσον φυσικά πληρούνται όλες οι σχετικές υποχρεώσεις.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το δικηγορικό της γραφείο ή αν διαμένετε στο εξωτερικό μπορείτε να έχετε μια πρώτη επικοινωνία με Mail επεξηγώντας το θέμα που σας απασχολεί.

Scroll to Top