Συνταξιοδοτικά

19Σεπ 2017

Με την εγκύκλιο 33/2017 του ΕΦΚΑ κοινοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 20 του Ν. 4387/2016 «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας-Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος-Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων και άλλες διατάξεις», με τις οποίες ρυθμίζεται το ζήτημα της απασχόλησης των συνταξιούχων λόγω γήρατος.

Αναμένοντας αναλυτική ερμηνεία των επιμέρους διατάξεων του εν λόγω άρθρου από το ΥΠΕΚΑΑ, προς το παρόν, προκειμένου να διεκπεραιωθούν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν κατατεθεί από 13.5.2016 και μετά από ασφαλισμένους οι οποίοι δηλώνουν ότι συνεχίζουν εργαζόμενοι, είτε κατά την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησής τους είτε μεταγενέστερα, το Υπ. Εργασίας διευκρινίζει τα ακόλουθα:

Continue reading

16Νοέ 2016

 

Η σύνταξη των υπαλλήλων του Δημοσίου, των οποίων η λύση της εργασιακής σχέσης επήλθε από 13.05.2016 και μετά υπολογίζεται με βάσει τις νέες διατάξεις το νόμου Κατρούγκαλου.

Continue reading

27Ιούλ 2016

ΤΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΦΕΡΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΣΕ Η ΙΣΧΥΣ ΤΟΥ

Μετά τις πρόσφατες τροποποιήσεις που επέφερε ο νόμος 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) στις συντάξεις και τα όρια συνταξιοδότησης, ένα από τα σημαντικά θέματα που χρήζουν διευκρίνισης είναι το τι συμβαίνει με τις εκκρεμούσες αιτήσεις συνταξιοδότησης και συγκεκριμένα με το εάν υπάγονται στο προγενέστερο του ν.4387/2016 νομοθετικό πλαίσιο ως προς τον υπολογισμό της σύνταξης.

Συνέχεια

09Ιούλ 2016

Το ζήτημα της εφάπαξ παροχής είναι ένα φλέγον ζήτημα για χιλιάδες συνταξιούχους και έχει σαφώς πληγεί υπερβολικά από τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια. Η τελευταίες και πιο πρόσφατες τροποποιήσεις επήλθαν με το νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου).
Με ισχύ από 13.05.2016, οι προϋποθέσεις χορήγησης εφάπαξ παροχής σε ασφαλισμένους αλλά και σε δικαιούχους θανόντα ασφαλισμένου είναι οι εξής :
1. Η λήψη κύριας σύνταξης λόγω γήρατος ή οριστικής αναπηρίας, δηλαδή να έχει εκδοθεί η οριστική πράξη συνταξιοδότησης γήρατος ή αναπηρίας και
2. Η πλήρωση χρονικών προϋποθέσεων που ορίζονται από το καταστατικό του εντασσόμενου ταμείου πρόνοιας

Continue reading

01Ιούλ 2016

ΕΙΣΤΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ  ΚΑΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙΤΕ ;

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

Ο πρόσφατος νόμος Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016), έφερε σημαντικές μεταβολές στις προϋποθέσεις απασχόλησης των συνταξιούχων. Το ζήτημα αυτό, δηλαδή, το κατά πόσο και με ποιες προϋποθέσεις μπορεί ένας συνταξιούχος να εργάζεται, απασχολεί μεγάλο μέρος των πολιτών, οι οποίοι, αν και έχουν συνταξιοδοτηθεί, προκειμένου να έχουν ένα πρόσθετο εισόδημα, επιθυμούν να εργαστούν.

Συνέχεια

01Ιούλ 2016

ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΕΚΑΣ

Από τον τα τέλη Ιουνίου 2016 καταργήθηκε το ΕΚΑΣ για 145.000 χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι έχασαν δυστυχώς ένα σημαντικό εισόδημα. Καθοριστικό ρόλο για την κατάργηση του ΕΚΑΣ έπαιξε η χρησιμοποίηση του οικογενειακού εισοδήματος ως κριτήριο για τη χορήγησή του. Συγκεκριμένα, το ΕΚΑΣ καταργήθηκε για όσους είχαν  ετήσιο φορολογητέο εισόδημα πάνω από 11.000 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα ζευγάρι με 460 ευρώ σύνταξη ο καθένας, οι οποίο έπαιρναν το ΕΚΑΣ, από εδώ και στο εξής δεν θα το παίρνουν γιατί το οικογενειακό συνολικό τους εισόδημα ξεπερνά το όριο που έθεσε η κυβέρνηση.

Συνέχεια

13Ιούν 2016

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ

  Ο όλως πρόσφατος νόμος 4387/2016, (η αλλιώς νόμος Κατρούγκαλου) επέφερε μεταβολές, προς το χειρότερο πάντα,  και στον τομέα των συντάξεων λόγω θανάτου. Ειδικά στο ζήτημα αυτό μπορούμε να πούμε ότι ο νομοθέτης παρουσιάζεται σχεδόν ανάλγητος.

Ας πούμε λοιπόν ότι αποβιώνει ένα άτομο που είναι συνταξιούχος ή ασφαλισμένος, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει το χρόνο ασφάλισης που απαιτείται για τη συνταξιοδότηση του, ποιοι είναι αυτοί από τους συγγενείς του που μπορούν περιμένουν να πάρουν τη σύνταξή του και τι μέρος τη σύνταξής του θα πάρουν.

Συνέχεια

10Ιούν 2016
  1. Πότε ξεκινά η εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου ;

Οι συντάξεις όλων των ασφαλισμένων που θα υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης εφεξής θα υπολογίζονται με το νέο καθεστώς. Ακόμη και οι ένστολοι που συνταξιοδοτούνται μετά την 1η Ιουλίου . Ωστόσο, ορισμένες διατάξεις που αφορούν κυρίως τις ασφαλιστικές εισφορές τίθενται σε εφαρμογή από τις αρχές του 2017.

  1. Ποιοι θεωρούνται χαμένοι ;

Τουλάχιστον επτά στους δέκα ασφαλισμένους και συνταξιούχους αναμένεται να θιγούν από τις διατάξεις του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου). Μεγάλοι χαμένοι θεωρούνται κυρίως οι αυτοαπασχολούμενοι με υψηλά εισοδήματα, οι διπλά απασχολούμενοι, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους, αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι-κυρίως στα ειδικά μισθολόγια-καθώς καλούνται να καταβάλουν ως και εξαπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με αυτές που καταβάλλουν σήμερα.

Συνέχεια

10Ιούν 2016
  1. Ο νέος νόμος 4387/2016 από πότε αρχίζει να ισχύει και τί περιλαμβάνει;

Η ισχύς του ν. 4387/2016 έχει ήδη αρχίσει (από 13-05-2016) και περιλαμβάνει έναν ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ, ο οποίος ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ προβλέπει ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 384 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΙΚΟΣΙ ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ και ανταποδοτική σύνταξη ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΕΝ ΠΟΣΟ με ΝΕΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΜΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΒΙΟΥ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ ΚΑΙ όχι την καλύτερη ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ της τελευταίας δεκαετίας όπως ίσχυε πιο πριν. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, έχει ως αποτέλεσμα ΜΕΙΩΣΕΙΣ που σε περιπτώσεις υψηλότερων συντάξεων φθάνουν έως το 30%

Συνέχεια

Επικοινωνήστε μαζί μας

Χαρίλαου Τρικούπη 22, 4oς όροφος

Αθήνα 

210 38 00 573  

693 7523 113

korsanou@yahoo.gr

Βρείτε μας στα social media