Αθώωση Εντολέα μας με Οφειλή στον ΕΦΚΑ Ποσού 200.000 ευρώ

Η εντολέας μας είχε συστήσει ομόρρυθμη εταιρεία με τον πρώην σύζυγό της. Στην πραγματικότητα και λόγω της διάσπασης της έγγαμης σχέσης είχε απομακρυνθεί από την επιχείρηση, χωρίς να έχει καμία συμμετοχή στη διαχείριση των οικονομικών της εταιρείας, αφήνοντας, κακώς ασφαλώς, τα πάντα στον έλεγχο του πρώην συζύγου της και ετερου ομόρρυθμου εταίρου. Δεν φρόντισε εγκαίρως να αποχωρήσει νόμιμα από την εταιρεία.

Ο πρώην σύζυγός της και εταίρος έκανε λανθασμένη διαχείριση της επιχείρησης, δεν πλήρωνε τις νόμιμες υποχρεώσεις της εταιρείας προς το Δημόσιο με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν υπέρογκα χρέη, ποσού 200.000 ευρω στο ΕΦΚΑ καθώς δεν κατέβαλλαν ασφαλιστικές εισφορές υπαλλήλων, αλλά και προσωπικές τους, για τα οποία είχε και η εντολέας μας ευθύνη ως ομόρρυθμο μέλος της εταιρείας. Πολύ σύντομα ασκήθηκε ποινική δίωξη και κλήθηκαν να δικαστούν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο ως κατηγορούμενοι και οι δύο για το αδίκημα της μη καταβολής εισφορών.

Το ζευγάρι, αν και διαζευγμένοι και καθώς υπήρχαν και παιδιά είχαν στοιχειώδη επικοινωνία για τη διαχείριση όλων αυτών των ζητημάτων. Έκαναν λοιπόν αίτηση εξωδικαστικού μηχανισμού για τη ρύθμιση των χρεών τους. Να σημειωθεί ότι είχαν εξίσου υψηλές οφειλές και στην Εφορία. Έως ότου ολοκληρωθεί, οριστικοποιηθεί η αίτηση, αλλά και δοθεί απάντηση ρύθμισης αναστέλλονταν η ποινική δίωξη και ελάμβαναν πολλαπλές αναβολές από το ποινικό δικαστήριο. Εν τελει τους εδόθη ρύθμιση από την πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού και ολοκληρωμένη πρόταση για το σύνολο των χρεών τους. Την πρόταση δεν την αποδέχτηκαν, καθώς δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθούν στα ποσά καταβολών.

Η εντολέας κατέφυγε στο γραφείο μας προκειμένου να υποβάλλει αίτηση πτώχευσης, καθώς δεν υπάρχει πλέον καμία άλλη διέξοδος και λύση για το υπέρογκο χρέος της. Εκκρεμούσε όμως η τελευταία πλέον εκδίκαση της ποινικής δίκης καθώς λόγω παραγραφής δεν θα δινόταν άλλη αναβολή, ακόμα και εν μέσω αποχής δικηγόρων, η αιτήματος για την εκκίνηση της αίτησης πτώχευσης.

Στο δικαστήριο εκπροσώπησε την εντολέα μας η Αννα Κορσάνου. Επικαλεστήκαμε το γεγονός της παντελούς ουσιαστικά απουσίας της εντολέως μας στη λήψη των αποφάσεων και στην οικονομική διαχείριση της εταιρείας. Προσκομίσαμε το καταστατικό της εταιρείας, που έδειχνε ότι η εντολέας μας διατηρούσε το 20% συμμετοχής στην επιχείρηση και το 80% ο πρώην σύζυγός της. Επίσης το διαζευκτήριο, το γεγονός ότι είχε ξαναπαντρευτεί με άλλον άντρα, είχε δημιουργήσει νέα οικογένεια, ότι είχε παιδί με αυτισμό, γεγονότα που δείχνουν ότι βρισκόταν απομακρυσμένη από την ουσιαστική και εν γένει διαχείριση της επιχείρησης και έτσι δεν είχε καμία γνώση και ευθύνη για τη δημιουργία των χρεών.

Κατόπιν αυτών το δικαστήριο την αθώωσε.

Ο πρώην σύζυγός της ήταν και αυτός κατηγορούμενος. Δεν παραστάθηκε καθόλου στο δικαστήριο, ούτε εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο. Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 24 μηνών και χρηματική ποινή 3.500 ευρώ με τριετή αναστολή.

Scroll to Top