Επιτυχής ρύθμιση οφειλών νομικού προσώπου προς Εφορία και ΕΦΚΑ μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε αίτηση εξωδικαστικού μηχανισμού για λογαριασμό νομικού προσώπου με τη μορφή ΙΚΕ.

Η εταιρεία, υπηρεσίες μανικιουρ-πεντικιουρ ξεκίνησε τη δραστηριότητα της την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού και λίγο καιρό μετά την έναρξη της μπήκε σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας, λόγω των μέτρων προστασίας που είχαν ληφθεί. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οφειλές προς την Εφορία και τον ΕΦΚΑ που δεν μπόρεσε να καλύψει στην συνέχεια.

Πλέον η εταιρεία έχει ανοδική πορεία και είναι κερδοφόρα και ύστερα από νομική συμβουλευτική στο γραφείο μας, η διαχειρίστρια της εταιρείας αποφάσισε να προχωρήσουμε σε εξωδικαστικό μηχανισμό.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΕΦΚΑ είχε εκκινήσει και ποινική δίωξη για τις οφειλές και συνεπώς η ρύθμιση των οφειλων έπρεπε να γίνει άμεσα. Πράγματι, ξεκινήσαμε την αίτηση και την υποβάλλαμε σε χρονικό διάστημα ένα μήνα. Δύο μήνες μετά αναρτήθηκε η σύμβαση αναδιάρθρωσης.

Προς τον ΕΦΚΑ οι οφειλές ήταν ύψους 58.196,44 ευρώ, έγινε διαγραφή ποσού 3.711,47 ευρώ και ρύθμιση του υπολοίπου σε 240 μηνιαίες δόσεις με σταθερό επιτόκιο 3%.

Προς τον Εφορία οι οφειλές ήταν ύψους 64.993,55 ευρώ, έγινε διαγραφή ποσού 3.348,47 ευρώ και ρύθμιση του υπολοίπου σε 240 μηνιαίες δόσεις με σταθερό επιτόκιο 3%.

Βάσει των ρυθμίσεων οι μηνιαίες δόσεις θα έχουν σταδιακή αύξηση. Δηλαδή για το πρώτο έτος έχει οριστεί μία χαμηλότερη μηνιαία δόση η οποία αυξάνεται ελάχιστα το δεύτερο έτος και στη συνέχεια αυξάνεται εκ νέου το πέμπτο έτος.

Η πρόταση έγινε αποδεκτή, καθώς ανταποκρινόταν στις οικονομικές δυνατότητες του νομικού προσώπου και μάλιστα προσδοκάται να μπορέσει να εξοφλήσει και πριν το πέρας των είκοσι χρόνων λόγω της κερδοφορίας της επιχείρησης. Η κυριότερη συνέπεια της ρύθμισης των οφειλών αυτών μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι η αναστολή της ποινικής δίωξης.

Τα χρέη στο δημόσιο προκαλούν σημαντικές δυσκολίες στους οφειλέτες μεταξύ των οποίων η αδυναμία για λήψη φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, η επιβολή κατάσχεσης σε τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά κυρίως ενδέχεται να έχουν και ποινικές κυρώσεις. Είναι δυνατόν, δηλαδή, οι οφειλέτες να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Για τον λόγο αυτό οι οφειλέτες δεν θα πρέπει να αμελούν τις οφειλές τους και θα πρέπει να δρουν άμεσα για την ρύθμιση τους. Ο εξωδικαστικός προβλέπει τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών προς το Δημόσιο σε έως και 240 δόσεις και ενδέχεται να αποτελεί την καλύτερη λύση για όσους οφειλέτες επιθυμούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και ιδιαίτερα για επιχειρήσεις που είναι κερδοφόρες και έχουν ανοδική πορεία.

Scroll to Top