Μπορεί να υπάρξει ολική διαγραφή χρεών; Δηλαδή ακόμα κι αν κάποιος χρωστά χιλιάδες ή εκατομμύρια ευρώ μπορεί να ελπίζει σε ολική διαγραφή τους; Γίνεται; Η απάντηση είναι ότι γίνεται. Ο πτωχευτικός νόμος παρέχει τη δυνατότητα διαγραφής όλων των χρεών, είτε αν είσαι έμπορος, είτε αν είσαι επαγγελματίας, είτε αν έχεις εταιρεία, είτε αν είσαι απλό φυσικό πρόσωπο. Πρόκειται για την πτώχευση μικρού αντικειμένου.

Η διαδικασία ξεκινά μέσω ειδικής πλατφόρμας όπου δημιουργείται η αίτηση πτώχευσης μικρού αντικειμένου, εξουσιοδοτείται ο πληρεξούσιος δικηγόρος, επισυνάπτονται τα απαιτούμενα από το νόμο έγγραφα. Τα απαιτούμενα έγγραφα είναι τα φορολογικά στοιχεία, μια ειδική βεβαίωση από τη ΔΟΥ, λίστα με τους πιστωτές και ένα παράβολο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αλλά και λοιπά έγγραφα, όπως και σχετικό δικόγραφο με τα στοιχεία του αιτούντος.

Η αίτηση υποβάλλεται και το Ειρηνοδικείο του τόπου κατοικίας του οφειλέτη τη δημοσιεύει στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας. Κατόπιν εκδίδεται δικαστική απόφαση. Οι πιστωτές έχουν δικαίωμα να κάνουν παρέμβαση ή ενστάσεις και γενικά να αντιδράσουν στη διαδικασία. Μπορεί να το αναλύσαμε με σαφήνεια και να ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι. Ο πτωχευτικός νόμος έχει πολλές παραμέτρους.

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι δεν πρόκειται για ρύθμιση χρεών, δεν πρόκειται για τη ρύθμιση των 240 δόσεων που είναι κάτι διαφορετικό, αλλά για ολική διαγραφή χρεών μέσα σε σύντομο διάστημα δηλαδή είτε ένα, είτε τρία έτη, ανάλογα με τα δεδομένα της κάθε υπόθεσης, την αξία των ακινήτων σε συνάρτηση με τα χρέη. Στο διάστημα αυτό ο οφειλέτης μπορεί να εργάζεται. Σημαντικό είναι να γίνει κατανοητό ότι αντιστάθμισμα για την ολική διαγραφή των χρεών είναι η απώλεια της περιουσίας του οφειλέτη. Η διαδικασία αυτή συμφέρει οφειλέτες με πολύ μεγάλα χρέη και μικρή περιουσία, ή καθόλου περιουσία, και γενικότερα ανθρώπους που είναι συνειδητοποιημένοι ότι θα απαλλαγούν από όλα τους τα χρέη, όσο μεγάλα κι αν είναι, σε όποιον κι αν χρωστάνε, αλλά με απώλεια της περιουσίας τους.

Η Αννα Κορσάνου είναι εξειδικευμένη δικηγόρος και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια σε υποθέσεις υπερχρέωσης με εικοσαετή εμπειρία και δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα. Η επικοινωνία γίνεται με το διαδικτυο, ραντεβού γίνεται με skype. Κατανοουμε ότι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας δεν έχουν μεγάλη εξοικείωση με την τεχνολογία, όμως πάντα θα υπάρχει κάποιος νεότερος κοντινός σας άνθρωπος για να σας βοηθήσει. Καλό είναι ξεκινήσετε την επικοινωνία με το γραφείο στέλνοντας Mail στο korsanou@yahoo.gr εξηγώντας περιληπτικά το ζήτημα που σας απασχολεί.

 

Scroll to Top