Εξωδικαστικός Συμβιβασμός-Επιτυχής Αίτηση

Θετικά ήταν τα αποτελέσματα αίτησης στην πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών για πελάτη του γραφείου μας. Πρόκειται για οφειλέτη, ο οποίος είχε οφειλές σε Εφορία και ΕΦΚΑ και δεν διέθετε κανένα περιουσιακό στοιχείο εκτός από το αυτοκίνητό του. Ο πελάτης μας ήταν ιδιοκτήτης συνεργείου αυτοκινήτων και περίμενε να συνταξιοδοτηθεί και για τον λόγο αυτό ήθελε να ρυθμίσει τις οφειλές του.

Η διαδικασία της αίτησης στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού δεν είναι εύκολη. Είναι μια δύσκολη διαδικασία που απαιτεί γνώσεις και προσοχή. Στην αρχή λειτουργίας της, κυρίως, η πλατφόρμα παρουσίαζε πολλά προβλήματα. Υπήρχαν πολλές δυσλειτουργίες οι οποίες απαιτούσαν υπομονή και κατανόηση από τον πελάτη. Πράγματι, περίπου 1 χρόνο μετά την υποβολή αίτησης και την επίλυση των προβλημάτων που είχε δημιουργήσει η αίτηση στο μεταξύ διάστημα, ο πελάτης μας έλαβε τις διμερείς συμβάσεις αναδιάρθρωσης με την Εφορία και τον ΕΦΚΑ. Τα αποτελέσματα ήταν θετικά, αλλα δεν υπήρχε διαγαφή, αντίθετα μάλιστα. Ήταν μια επιτυχημένη ρύθμιση μηνιαίων δόσεων όμως, που ανταποκρίνεται στις δυνατότητες μου και θα του επιτρέψει να παραμείνει συνεπής στις υποχρεώσεις του.

Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών του ήταν στον ΕΦΚΑ. Το ρυθμιζόμενο ποσό οφειλής ήταν 24.143,75 και μαζί με τους τόκους, σtο τέλος της ρύθμισης θα έχει καταβάλλει 40.074,33. Ο ΕΦΚΑ πρότεινε μια 20ετή ρύθμιση. Για το πρώτο έτος η μηνιαία δόση είναι 79,67 ευρώ. Στη συνέχεια θα καταβάλλει για 3 χρόνια μηνιαία δόση 103,57 ευρώ και μετά την πάροδο αυτών των ετών θα πληρώνει για 16 έτη 184,32 ευρώ μηνιαίως. Στο σημείο αυτό απογοητεύτηκε ο οφειλέτης μας και είναι λογικό. Στην Εφορία το ποσό της ρυθμιζόμενης οφειλής ήταν 5.644,55 ευρώ και μαζί με τους τόκους θα πρέπει να καταβάλλει 7.630,74 ευρώ. Το ποσό αυτό θα αποπληρωθεί σε διάστημα 12 ετών και 8 μηνών και η κάθε μηνιαία δόση είναι 50,20 ευρώ.

Είναι σημαντικό να τονιστεί και να καταλάβουν όλοι οι οφειλέτες ότι όταν συνάπτουν συμβάσεις αναδιάρθρωσης θα πρέπει να είναι συνεπείς με τις ρυθμίσεις τους καθόλη τη διάρκεια αυτών. Αν θεωρούν ότι τα αποτελέσματα από την αίτηση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού είναι ευνοϊκά για αυτούς και αποφασίσουν να προχωρήσουν στην σύναψη σύμβαση αναδιάρθρωσης, θα πρέπει να παραμένουν συνεπείς και να καταβάλλουν ανελλιπώς τις μηνιαίες δόσεις τους, αν δεν θέλουν να χάσουν τις ρυθμίσεις τους.

Επιπλέον, θα πρέπει οι οφειλέτες να αντιληφθούν ότι η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και για τα αποτελέσματα λαμβάνονται υπόψη διάφορες παράμετροι. Στην περίπτωση του πελάτη μας υπήρξε σημαντικός παράγοντας το γεγονός ότι δεν διέθεται ακίνητη περιουσία και το ετήσιο εισόδημά του ήταν αρκετά χαμηλό.

Η αίτηση του πελάτη μας ήταν από τις πρώτες που υποβλήθηκαν όταν άρχισε η πλατφόρμα τη λειτουργία της και για να ολοκληρωθεί πέρασε ένα έτος! Τα προβλήματα κατά το αρχικό στάδιο της πλατφόρμας ήταν πολλά και χρειάστηκε να περάσει ένας χρόνος για να έχουμε αποτελέσματα. Πλέον οι δυσλειτουργίες τις πλατφόρμας έχουν μειωθεί. Οι αιτήσεις εξελίσσονται συντομότερα, ωστόσο, ορισμένα προβλήματα παραμένουν. Η δημιουργία μιας αίτησης δεν είναι εύκολη και μέχρι την υποβολή αυτής θα προκύψουν αρκετά προβλήματα. Για τον λόγο αυτό οι αιτήσεις θα πρέπει να γίνονται από έμπειρους νομικούς. Θα πρέπει οι οφειλέτες να έχουν ενημερωθεί για την διαδικασία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, να έχουν αντιληφθεί τις δυσκολίες και το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας πριν ξεκινήσουν.

Scroll to Top