Πτωχευτικός Νόμος: Εξωδικαστικός Μηχανισμός ή Πτώχευση;

Τον Οκτώβριο του 2020 ψηφίστηκε ο νόμος 4738/20 δηλαδή ο πτωχευτικός νόμος. Η ελληνική έννομη τάξη συμμορφώθηκε με την Ευρωπαϊκή δίνοντας σε χρεωμένους πολίτες τη δυνατότητα να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στην οικονομική τους ζωή αναλαμβάνοντας όμως, κάποιες συνέπειες για αυτό. Ο πτωχευτικός νόμος με απλά λόγια χωρίζεται σε τρία μέρη στον εξωδικαστικό μηχανισμό, τη διαδικασία εξυγίανσης και την πτώχευση.

Εξωδικαστικός Μηχανισμός

Με τον εξωδικαστικό μηχανισμό επιτυγχάνεται καθολική ρύθμιση χρεών προς Τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, εφορία και ΕΦΚΑ. Γενικά ρυθμίζονται όλες οι βεβαιωμένες στην εφορία οφειλές. Άρα μπορεί να γίνει και ρύθμιση οφειλών σε Δήμο. Επιτυγχάνεται με τον εξωδικαστικό μηχανισμό μια σύμβαση αναδιάρθρωσης όπου βγαίνουν επιμέρους δόσεις και δοσολόγια για κάθε πιστωτή.

Τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων

Προσοχή οι Τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων δεν είναι υποχρεωμένες να υποβάλλουν πρόταση. Μπορεί να απορρίψουν την προσπάθεια προβάλλοντας όμως το λόγο της απόρριψης. Για παράδειγμα, επειδή θεωρούν τον οφειλέτη αφερέγγυο, επειδή στο παρελθόν έχει κάνει πολλές ρυθμίσεις χρεών και δεν έχει τηρήσει καμία.

Εφορία και ΕΦΚΑ

Το Δημόσιο, δηλαδή εφορία και ΕΦΚΑ στο σύνολο των περιπτώσεων παρέχει πρόταση ρύθμισης. Η πρόταση ουσιαστικά κάνει ρύθμιση του χρέους για 20 έτη, δηλαδή 240 δόσεις. Το πολυπόθητο κούρεμα χρέους που επιθυμούν οι οφειλέτες σε ελάχιστες περιπτώσεις επέρχεται για τις οφειλές στο Δημόσιο τουλάχιστον. Διαγράφονται οι προσαυξήσεις, εν τούτοις η ρύθμιση έχει τόκο κι έτσι στο τέλος των δόσεων θα πληρώσουν περισσότερα από το ποσό που χρωστούν σήμερα.

Πλατφόρμα εξωδικαστικού μηχανισμού

Η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού δεν είναι υπεραπλουστευμένη, απαιτεί καλή εξοικείωση με υπολογιστές, για αυτό και οι οφειλέτες χρειάζεται να καταφύγουν σε ένα εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο στον πτωχευτικό νόμο. Η συμπλήρωση της πλατφόρμας απαιτεί τουλάχιστον εναμιση με δύο μήνες για απλές περιπτώσεις και εφ όσον υπάρχει απόλυτη επιμέλεια και αμεσότητα στη συμπλήρωση της αίτησης. Η απάντηση των πιστωτών και η σύμβαση αναδιάρθρωσης θα έρθει σε διάστημα από 2 έως 4 μήνες και αυτό με κάθε επιφύλαξη , καθώς η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Ο οφειλέτης, ή ο Σύμβουλος που χειρίζεται την υπόθεση πρέπει να παρακολουθεί στενά την αίτηση καθώς οι πιστωτές ανοίγουν αιτήματα, ακόμα και μετά τη σύμβαση αναδιάρθρωσης.

Υποβολή αίτησης εξωδικαστικού μηχανισμού

Με την οριστικοποίηση της αίτησης εξωδικαστικού μηχανισμού αναστέλλονται τα μέτρα εκτέλεσης των πιστωτών. Προσοχή όμως αυτό δεν ισχύει για τους ενέγγυους πιστωτές, οι οποίοι μπορούν νομίμως να επιδώσουν και κατασχετήρια έκθεση και να προχωρούν σε εκτέλεση. Αυτή η ρύθμιση είναι προς όφελος των πιστωτών, ώστε να μην επιβραδύνεται η πορεία εκτέλεσης και των πλειστηριασμών. Ας μην ξεχνάμε ότι οι πλειστηριασμοί είναι πλέον χιλιάδες και πολλοί οφειλέτες το έχουν πάρει απόφαση ότι θα χάσουν το σπίτι τους.

Ευάλωτοι οφειλέτες

Ιδιαίτερη μέριμνα όμως επιφυλάσσεται για τους ευάλωτους οφειλέτες. Στην περίπτωση αυτή οι πιστωτές υποχρεούνται να αποδεχτούν την πρόταση του υπολογιστικού εργαλείου. Επίσης με τη βεβαίωση ευαλώτου αναστέλλεται ο πλειστηριασμός. Για να χαρακτηριστεί κάποιος ως ευάλωτος οφειλέτης πρέπει να πληροί εισοδηματικά κριτήρια και κριτήρια αξίας περιουσίας και καταθέσεων και εξόδων πολύ περιορισμένα και έτσι ουσιαστικά ο αριθμός των ευάλωτων οφειλετών περιορίζεται.

Πτώχευση

Η πτώχευση αποτελεί διαδικασία που οδηγεί σε απαλλαγή χρεών, σε διαγραφή χρεών. Δεν είναι μια ρύθμιση χρεών. Χρειάζεται η έκδοση δικαστικής απόφασης που είτε κηρύσσει τον οφειλέτη σε πτώχευση, ή διατάσσει την ανάρτηση του ονόματος του στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας. Στο παρόν άρθρο θα αναπτύξουμε την αίτηση πτώχευσης μικρού αντικειμένου που αφορά και την πλειοψηφία των περιπτώσεων των οφειλετών που υποβάλλουν αίτηση πτώχευσης.

Προϋποθέσεις πτώχευσης μικρού αντικειμένου φυσικού προσώπου

Μερικές από τις προϋποθέσεις για να κηρυχθεί σε πτώχευση ένα φυσικό πρόσωπο, είναι να έχει οφειλές άνω των 30.000 ευρώ, εκ των οποίων το 60% αυτών να είναι ληξιπρόθεσμες τουλάχιστον τους τελευταίους 6 μήνες και η αξία της ακίνητης περιουσίας να είναι κάτω των 350.000 ευρώ. Απαιτείται δηλαδή παύση πληρωμών. Έχουν απορριφθεί αιτήσεις πτώχευσης για το λόγο ότι οι οφειλές ήταν ενήμερες. Αρμόδιο δικαστήριο ήταν το Ειρηνοδικείο και πλέον μετά τις νομοθετικές αλλαγές το Μονομελές Πρωτοδικείο. Αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα, καθώς στην Ελλάδα υπάρχει συνεχής αλλαγή της νομοθεσίας, τροποποιήσεις των νόμων κι έτσι κάτι που ισχύει σήμερα, μπορεί μετά από δύο έτη να μην ισχύει. Για το λόγο αυτό καλό είναι να επιλέξετε ένα δικηγόρο που να είναι διατεθειμένος να ασχοληθεί σοβαρά με την υπόθεση σας και να είναι συνεχώς ενημερωμένος.

Διαδικασία

Για την αίτηση πτώχευσης μικρού αντικειμένου πρέπει να συνταχτεί δικόγραφο από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του οφειλέτη και να αναρτηθούν στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας συγκεκριμένα έγγραφα που αναγράφονται διεξοδικά στον πτωχευτικό νόμο. Απαιτείται προσοχή από το δικηγόρο που χειρίζεται την υπόθεση σας και επιμέλεια, διότι έχουν απορριφθεί ως απαράδεκτες αιτήσεις πτώχευσης, επειδή δεν προσκομίσθηκαν τα απαιτούμενα έγγραφα. Η αίτηση και τα έγγραφα υποβάλλονται στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας. Υπάρχουν Δικαστήρια που ζητούν και υποβολή φυσικού φακέλου, απαραίτητη όμως είναι η υποβολή στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας .

Οι πιστωτές μπορούν να εναντιωθούν στην αίτηση πτώχευσης με την άσκηση παρέμβασης. Αν δεν συμβεί αυτό εκδίδεται η απόφαση πτώχευσης μετά από μήνες ανάλογα με το Δικαστήριο. Προσοχή με την απόφαση μπορεί να διαταχθεί η ρευστοποίηση της ακίνητης και κινητής περιουσίας του οφειλέτη. Ιδιαίτερη μεταχείριση επιφυλάσσεται για τους ευάλωτους οφειλέτες που έχουν δικαίωμα να παραμένουν στην κύρια οικία για διάστημα 12 ετών χωρίς ωστόσο να έχουν την κυριότητα. Η απόφαση αναρτάται στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας. Η απόφαση μπορεί να διορίζει διαχειριστή αφερεγγυότητας, ή μπορεί και να μην διορίζει.

Απαλλαγή

Αφού γίνει η ανάρτηση της απόφασης ξεκινά το διάστημα των τριών ετών ή του ενός έτους, αν ο οφειλέτης πληροί της προϋποθέσεις του άρθρου 92 παρ 3 του πτωχευτικού νόμου. Οι πιστωτές έχουν δικαίωμα να προσφύγουν κατά της απαλλαγής μέσα σε συγκεκριμένο διάστημα και για συγκεκριμένους λόγους. Καλό είναι ο οφειλέτης να μην κάνει δόλιες ενέργειες, ή μεταβιβάσεις ακινήτων, ή αυτοκινήτων πριν την αίτηση πτώχευσης για να μην ΄χάσει περιουσιακά στοιχεία. Αυτό είναι κάτι που ακούμε συχνά στο γραφείο μας ως επιθυμία πολλών οφειλετών που δυστυχώς θέλουν και «την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο». Αυτό όμως δεν γίνεται.
Οι δόλιες ενέργειες είναι αιτία ανατροπής της απαλλαγής, όπως και ποινικές διώξεις και καταδίκες για ορισμένα αδικήματα. Πλέον οι αποφάσεις πτώχευσης διατάζουν την κοινοποίηση της απόφασης επιμελεία των Γραμματειών των Δικαστηρίων σε εφορία και ΕΦΚΑ, και έτσι το Δημόσιο είναι ενήμερο για τους οφειλέτες που πτωχεύουν και μπορούν να κάνουν ευκολότερα προσφυγές κατά της απαλλαγής ή αιτήσεις ανάκλησης.

Πτώχευση ή Εξωδικαστικός Μηχανισμός;

Στο ερώτημα τι είναι προτιμότερο η πτώχευση ή ο εξωδικαστικός μηχανισμός η λογική απάντηση σαφώς είναι η πτώχευση, καθώς οδηγεί σε διαγραφή χρεών και όχι σε μια απλή ρύθμιση χρεών όπως ο εξωδικαστικός μηχανισμός. Όμως ο οφειλέτης θα πρέπει να εξετάσει τις συνέπειες μιας πτώχευσης που είναι η ρευστοποίηση της πτωχευτικής περιουσίας και το τι περιλαμβάνει η πτωχευτική περιουσία στην περίπτωσή του. Σε περιπτώσεις υπέρογκων οφειλών, όπως για παράδειγμα οφειλών πολλών χιλιάδων, ή και εκατομμυρίων ευρώ η πτώχευση καλώς ή κακώς, είναι μονόδρομος αν θέλει ο οφειλέτης να απαλλαγεί.

Το γραφείο μας είναι εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο στον πτωχευτικό νόμο και είναι από τα πρώτα γραφεία που ασχολήθηκαν και έχουν εκδώσει τις πρώτες αποφάσεις πτώχευσης. Έχουμε την εμπειρία να αναλάβουμε με υπευθυνότητα, συνέπεια και αμεσότητα και τη συμβουλευτική και τη δικαστική διαδικασία της πτώχευσης, αλλά και του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Αν σας ενδιαφέρει μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Κύλιση στην κορυφή