συχνες ερωτησεις για αιτηση πτωχευσης

Οι νέες ρυθμίσεις του Πτωχευτικού Νόμου έχουν δημιουργήσει σε πολλούς οφειλέτες την ανάγκη να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Οι οφειλέτες ανησυχώντας για το μέλλον των ιδίων και των οικογενειών τους έχουν αρχίσει να ψάχνουν λύσεις για την διευθέτηση οφειλών πολλών ετών.

Πολλοί από τους πελάτες του γραφείου μας είναι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, οικογενειάρχες οι οποίοι προσπαθούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προκειμένου να μην επιβαρυνθούν αργότερα με αυτές τα παιδιά τους.

Άλλοι πάλι είναι νέοι άνθρωποι που είτε οι προσπάθειες τους για ξεκίνημα επιχειρηματικής δραστηριότητας απέτυχαν και τους απέμειναν μόνο χρέη, είτε βρέθηκαν να οφείλουν τεράστια ποσά, εξαιτίας των χρεών των γονιών τους.

Η κάθε περίπτωση διαφέρει, όμως η ερώτηση όλων ων οφειλετών είναι η ίδια: «Έχω χρέη, τι μπορώ να κάνω; Πώς θα απαλλαγώ από αυτά;». Η ανησυχία αυτή συνοδεύεται και από κάποια άλλες ερωτήσεις.

Ενδεικτικά, ακολουθούν ερωτήσεις όπως:

Μπορώ να κάνω πτώχευση; Πληρώ τις προϋποθέσεις; Μήπως με συμφέρει καλύτερα η αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών;

Τι επιπτώσεις θα έχω μετά την πτώχευση; Τα παιδιά μου θα έχουν κάποιο πρόβλημα στο μέλλον;

Μπορώ να μπω στο ταμείο ανεργίας μετά την πτώχευση;

Θέλω να πάρω σύνταξη, ποιον τρόπο διευθέτησης των οφειλών μου προτείνετε;

Έχω ατομική επιχείρηση, μπορώ να την κλείσω; Αν την κλείσω τι απογίνονται τα εναπομείναντα εμπορεύματα και τα μηχανήματα; Τα χάνω και αυτά;

Έχω ένα αυτοκίνητο και δύο ακίνητα εκ των οποίων το ένα είναι η κύρια κατοικία μου, τι από αυτά θα χάσω;

 

Είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι οφειλέτες ότι το πρόβλημα το χρεών τους δεν θα λυθεί μόνο του με το πέρασμα των χρόνων.  Δυστυχώς τα χρέη δεν σε ξεχνάνε, δεν αποδυναμώνονται με το πέρασμα των χρόνων. Αντιθέτως διογκώνονται και η διευθέτηση τους γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Οι οφειλές κληρονομούνται, επομένως όταν επιλέγουν να αφήσουν άλυτο το πρόβλημά τους οι οφειλέτες αυτό στη συνέχεια γίνεται βάρος των παιδιών τους.

Για τον λόγο αυτό χρειάζεται να απευθυνθούν σε κάποιον δικηγόρο ο οποίος θα τους συμβουλεύσει για το τι μπορούν να κάνουν, για το ποιος τρόπος επίλυσης είναι αυτός που ανταποκρίνεται στις δικές τους ανάγκες και τι συνέπειες θα έχει ο κάθε τρόπος διευθέτησης σε αυτούς αλλά και στην οικογένεια τους.

 

Το γραφείο μας αναλαμβάνει υποθέσεις πτωχευτικού δικαίου  καθώς και εξωδικαστικές διμερείς ρυθμίσεις δανείων. Δείτε τα στοιχεία μας στον πεδίο ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Scroll to Top