Πτωχευτικός Νόμος-Απόφαση

Διάρκεια υπόθεσης έξι μήνες

Ακόμα μία υπόθεση διαμεσολάβησης περατώθηκε από το γραφείο μας. Ας δούμε τα στοιχεία της.

Πρόκειται για έναν ηλικιωμένο δανειολήπτη οποίος είχε συμβληθεί πριν από πολλά χρόνια σε εταιρικό δάνειο, (ανοιχτό δάνειο) ποσού 170.000 ως εκπρόσωπος της εταιρείας και ως εγγυητής. Στην συνέχεια η επιχείρηση του έκλεισε και ο ίδιος μετακόμισε στην Κύπρο. Το δάνειο είχε υψηλό επιτόκιο, δυστυχώς τα ανοιχτά δάνεια λειτουργούν με τρόπο τέτοιο που εκτινάσσεται το χρέος, με αποτέλεσμα το ύψος της οφειλής να αυξάνεται συνεχώς και ανεξέλεγκτα, ενώ η Τράπεζα προχώρησε σε προσημείωση υποθήκης για μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας του. Ούτε ο ίδιος δεν γνώριζε τι χρωστάει, είχε αφήσει το χρέος για πολλά χρόνια ανεξέλεγκτο, ούτε κανείς δεν μας ενημέρωσε με ποιο τρόπο υπολογίζονται οι τόκοι.

Οι εταιρείες δεν θα σου εξηγήσουν γιατί χρωστάς και πως διαμορφώθηκαν οι τόκοι, δεν θα σου αφιερώσουν χρόνο, δεν θα σου μιλήσουν, απλά θα σου ανακοινώσουν ότι χρωστάς αυτό το ποσό, πρέπει να πληρώσεις με αυτούς τους όρους και αν δεν πληρώσεις θα αναλάβει τα μέτρα εκτέλεσης και τέλος θα σου πουν, «αν δεν κατανοούσες τι υποχρεώσεις αναλάμβανες και τι υπέγραφες, ας μην υπέγραφες, τώρα θα υποστείς τις συνέπειες». Αυτή είναι η συλλογιστική τους με απλά λόγια

Ο εντολέας μας προσπάθησε ανεπιτυχώς να επικοινωνήσει με την Τράπεζα και να βρεθεί τρόπος ρύθμισης ή αποπληρωμής του δανείου του. Αργότερα το δάνειο του μεταβιβάστηκε και ανέλαβε την διαχείριση του μία εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις η εταιρεία Cepal. Η επικοινωνία μαζί τους ήταν σχεδόν αδύνατη ακόμα και όταν απευθύνθηκε σε οικονομικούς συμβούλους. Εδώ αρχίζει άλλο ζήτημα

Οι σύμβουλοι που παρουσιάζονται ως γνώστες οικονομικών υποθέσεων είναι αμφιβόλου πολλές φορές προελεύσεως και εκπαιδεύσεως. Αρκετές φορές είναι συνταξιούχοι τραπεζικοί, ή μετά από κάποια εθελουσία, χωρίς επαρκή μόρφωση, χωρίς επικαιροποίηση των εκπαιδευτικών δεξιοτήτων τους, που παρουσιάζουν ότι έχουν δήθεν διασυνδέσεις και εμπειρία στα τραπεζικά θέματα και προσλαμβάνουν νέους δικηγόρους που ουσιαστικά «βγάζουν τη δουλειά». Δεν σας συμφέρει να απευθυνθείτε σε τέτοια γραφείο. Ο εντολέας μας απευθύνθηκε σε ένα τέτοιο γραφείο και δεν είδε αποτέλεσμα.

Από την άλλη δεν σημαίνει ότι ο δικηγόρος κάνει θαύματα. Εντύπωση όμως προκαλεί ότι υπάρχουν εντολείς που επιλέγουν και νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια απευθυνόμενοι σε τέτοιους συμβούλους, που σήμερα υπάρχουν και αύριο κλείνουν το γραφείο και εξαφανίζονται, και όχι σε έναν δικηγόρο για τον οποίο στο μυαλό τους έχουν την στερεοτυπική ιδεοληψία ότι ο δικηγόρος θα είναι πονηρός και θα τους κοροϊδέψει, ή ότι θα είναι ακριβός. Να σημειωθεί ότι οι αμοιβές που ζητούν οι σύμβουλοι τέτοιου είδους είναι πολύ υψηλότερες από την αμοιβή που θα ζητήσει ένας νέος δικηγόρος για παράδειγμα, που έχει επιπλέον εκπαιδευτεί και έχει τις νομικές γνώσεις για να διευθετήσει την υπόθεση

Ο γιος του εντολέα μας που πλέον είναι μεγάλης ηλικίας αποφάσισε να απευθυνθεί στο γραφείο μας προκειμένου να αναλάβουμε εμείς την επικοινωνία με την εταιρεία διαχείρισης και να αποπληρωθεί το δάνειο του πατέρα του. Λόγω των πολλών ετών που τους είχε ταλαιπωρήσει η υπόθεση αυτή ήταν αποφασισμένοι να δώσουν ένα πολύ υψηλό ποσό για να αποπληρωθεί η οφειλή.

Περίπου 6 μήνες το γραφείο μας επικοινωνούσε με διαφορετικούς υπαλλήλους της εταιρείας δαχείρισης και μας ενημέρωναν ότι δεν βρίσκουν το δάνειο, δηλαδή δεν το βρίσκουν μέσα στο ηλεκτρονικό σύστημά τους!!!!! Ύστερα από πολλές προσπάθειες τελικά καταφέραμε να βρούμε το δάνειο και τον αρμόδιο υπάλληλο και ξεκίνησε η διαδικασία της διαμεσολάβησης. Όταν ζητήσαμε να μάθουμε το ποσό οφειλής μας ενημέρωσαν ότι πλέον η οφειλή είχε ύψος 535.000 ευρώ. Αυτό αποτέλεσε την μεγαλύτερη έκπληξη για τον εντολέα μας ο οποίος πίστευε ότι η οφειλή ήταν περίπου 300.000 ευρώ.

Η οφειλή ήταν πολύ ηψηλή και οι απαιτήσεις της εταιρείας διαχείρισης ήταν επίσης υψηλές. Ο εντολέας μας και ο γιός του πρότειναν την καταβολή 400.000 ευρώ για την αποπληρωμή της οφειλής, είχαν τη δυνατότητα για την καταβολή αυτού του ποσού, αλλά η εταιρεία διαχείρισης δεν δέχτηκε αρχικά την πρόταση αυτή. Ο εντολέας μας ήταν δυσαρεστημένος από το γεγονός ότι η οφειλή είχε φτάσει πλέον αυτό το ποσό, καθώς επί πολλά έτη προσπαθούσε να επικοινωνήσει μαζί τους για εξόφληση και δεν λάμβανε καμία απάντηση τους και δεν επιθυμούσε την καταβολή μεγαλύτερου ποσού.

Συνεπώς, ύστερα από επικοινωνία μας με την εταιρεία διαχείρισης καταφέραμε να έρθουμε σε συμφωνία μαζί της και να δεχτούν την ολική εξόφληση του δανείου με την καταβολή 400.000 ευρώ. Επίσης, συμφωνήθηκε ότι θα γίνει και άρση των προσημειώσεων υποθήκης επί των ακινήτων του.

Το ποσό που κατέβαλε ο εντολέας μας είναι εξαιρετικά υψηλό και αποδεικνύει ότι υπάρχουν και οι υποθέσεις που οι δανειολήπτες έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλλουν ένα σοβαρό ποσό για να αποπληρώσουν τις οφειλές τους αλλά δυσκολεύονται στην επικοινωνία με την εταιρεία διαχείρισης. Το κούρεμα ήταν μικρό προφανώς εν τούτοις δεν υπήρχε άλλη διέξοδος επίλυσης του θέματος αυτού για τους εντολείς μας

Scroll to Top