Αλήθειες και Ψέματα για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών (Ν.4738/2020)

Εξωδικαστικός Μηχανισμός

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών είναι μέρος του Πτωχευτικού Νόμου (Ν.4738/2020). Στην πράξη πρόκειται για μία πλατφόρμα μέσω της οποίας ο οφειλέτης αιτείται την ρύθμιση των οφειλών του προς όλους τους πιστωτές του.

Για να δούμε ορισμένες αλήθειες και ψέματα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.

Μπορώ να κάνω αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό μόνο αν έχω οφειλές άνω των 10.000 ευρώ.
Αλήθεια. Ο Ν.4738/2020 προβλέπει ότι είναι δυνατή η ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό μόνο εφόσον το σύνολο των οφειλών είναι άνω των 10.000 ευρώ.

Με τον εξωδικαστικό μηχανισμό μπορώ να ρυθμίσω οφειλές προς τη ΔΕΗ.
Ψέμα. Μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρυθμίζονται οφειλές προς το Δημόσιο, τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και τους Χρηματοδοτικούς Φορείς. Επίσης, ρυθμίζονται και οφειλές υπέρ τρίτων οι οποίες βεβαιώνονται και εισπράττονται από τη Φορολογική Διοίκηση, όπως οι οφειλές προς Δήμους, που δύναται να ζητηθεί η βεβαίωσή τους στην Εφορία προκειμένου να γίνει ρύθμιση τους μέσω του εξωδικαστικού. Δεν ρυθμίζονται, όμως, οφειλές προς εταιρείες ρεύματος, εταιρείες ύδρευσης και εταιρείες τηλεπικοινωνιών, ούτε οφειλές προς ιδιώτες γενικότερα.

Στον εξωδικαστικό μηχανισμό δεν ζητάνε προκαταβολή οι Χρηματοδοτικοί Φορείς προκειμένου να γίνει ρύθμιση.
Αλήθεια. Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι οφειλέτες όταν απευθύνονται στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων για ρύθμιση της οφειλής τους είναι η προκαταβολή. Στον εξωδικαστικό δεν προβλέπεται προκαταβολή ποσού ως προϋπόθεση της ρύθμισης. Οι εταιρείες προκειμένου να προχωρήσουν σε ρύθμιση της οφειλής σε μηνιαίες δόσεις ζητάνε να καταβληθεί πρώτα εφάπαξ προκαταβολή ποσού πολλές φορές τουλάχιστον ίσου με το 10% της οφειλής, το οποίο τις περισσότερες φορές οι οφειλέτες αδυνατούν να το συγκεντρώσουν. Η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού μπορεί να προβλέπει κατάθεση προκαταβολής μόνο για περιπτώσεις οφειλετών στους οποίους έχει κοινοποιηθεί πρόγραμμα πλειστηριασμού, εξαιρουμένων των ευάλωτων οφειλετών για τους οποίους έχει εκδοθεί βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη. Το ποσό της προκαταβολής στις περιπτώσεις αυτές δεν γίνεται να υπερβαίνει το 10% του κεφαλαίου της οφειλής. Στόχος είναι να δοθεί η προκαταβολή προκειμένου να ανασταλεί ο πλειστηριασμός.

Θα διαλέξω ποιες οφειλές μου θα ρυθμίσω μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Ψέμα. Στον εξωδικαστικό μηχανισμό δεν γίνεται να διαλέξει ο οφειλέτης ποιες οφειλές θα ρυθμίσει και ποιες όχι. Αυτό που έχει τη δυνατότητα να κάνει είναι να ζητήσει διατήρηση υφιστάμενης κατάστασης για κάποια ενήμερη ή ρυθμισμένη οφειλή προς χρηματοδοτικό φορέα και να ρυθμιστούν μόνο οι υπόλοιπες οφειλές.
Προσοχή τα παραπάνω αναφέρονται μόνο για ενήμερες ή ρυθμισμένες οφειλές προς τους Χρηματοδοτικούς Φορείς. Δεν ισχύουν για οφειλές προς Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίες και ρυθμίζονται πάντοτε ακόμα και αν είναι ενήμερες, ιδίως αν πρόκειται για οφειλή άνω των 10.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι ούτε στο στάδιο της αποδοχής ή απόρριψης της σύμβασης αναδιάρθρωσης υπάρχει η δυνατότητα επιλογής. Δεν μπορεί ο οφειλέτης δηλαδή να αποδεχτεί τη ρύθμιση μόνο προς ορισμένους πιστωτές και να απορρίψει την πρόταση στο μέρος που αφορά τους υπολοίπους.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός αναστέλλει την ποινική δίωξη για τις οφειλές προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ.
Αλήθεια. Σύμφωνα με το Ν.4738/2020 από την οριστικοποίηση της αίτησης στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού και έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας με οποιοδήποτε τρόπο, δηλαδή είτε με αποδοχή είτε με απόρριψη της σύμβασης αναδιάρθρωσης, αναστέλλεται η ποινική δίωξη τα αδικήματα του άρθρου 25 του ν. 1882/1990 και του άρθρου 1 του α.ν. 86/1967. Μετά την αποδοχή της ρύθμισης ισχύει αναστολή βάσει άλλων νομοθετικών διατάξεων, ενώ σε περίπτωση απόρριψης της πρότασης ρύθμισης του εξωδικαστικού ο οφειλέτης θα πρέπει να βρει άλλο τρόπο ρύθμισης αν επιθυμεί να ανασταλεί η ποινική του δίωξη.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός κάνει πάντοτε 240 δόσεις για τις οφειλές προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ.
Ψέμα. Μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι δυνατόν να γίνουν ρυθμίσεις για οφειλές προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης με έως και 240 μηνιαίες δόσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο αλγόριθμος της πλατφόρμας δεν κάνει σε όλους πρόταση ρύθμισης με 240 μηνιαίες δόσεις, καθώς και ότι 240 είναι ο μέγιστος αριθμός μηνιαίων δόσεων που μπορεί να γίνει για τις οφειλές αυτές. Προς τους χρηματοδοτικούς φορείς γίνεται ρύθμιση με έως 420 μηνιαίες δόσεις. Μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού ελέγχεται μεταξύ άλλων η οικονομική και περιουσιακή δύναμη του προσώπου, φυσικού ή νομικού, που κάνει την αίτηση. Το ετήσιο εισόδημα και η αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας είναι από τους παράγοντες που επηρεάζουν το αποτέλεσμα της ρύθμισης.

Εάν είμαι ευάλωτος οφειλέτης τότε έχω προνόμια στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Αλήθεια. Όταν ο οφειλέτης έχει εκδώσει βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη και ξεκινήσει ρύθμιση των οφειλών του μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού τότε η πρόταση της ρύθμισης που θα γίνει από τον αλγόριθμο της πλατφόρμας είναι υποχρεωτική για τους πιστωτές. Δεν γίνεται δηλαδή οι πιστωτές να αρνηθούν την υπογραφή σύμβασης αναδιάρθρωσης.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι εύκολος, θα έχω ρυθμίσει τις οφειλές μου εντός του μήνα.
Ψέμα. Η αίτηση στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού μπορεί να γίνει και από τον ίδιο τον οφειλέτη χωρίς να είναι υποχρεωτικό να απευθυνθεί σε δικηγόρο. Στην πράξη, όμως, η αίτηση δεν είναι εύκολη. Χρειάζεται πολύ καλή κατανόηση του νόμου και εξοικείωση με την τεχνολογία, τόσο για να γίνει σωστά η συμπλήρωση της αίτησης όσο και για να έχουν γίνει αντιληπτές όλες οι διαστάσεις του εξωδικαστικού (προϋποθέσεις και συνέπειες). Επίσης, η αίτηση δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Εκτός από το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη συμπλήρωση της αίτησης, χρόνος απαιτείται και για την σύμβαση αναδιάρθρωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο αιτών λαμβάνει την σύμβαση αναδιάρθρωσης περίπου ενάμιση μήνα μετά την οριστική υποβολή της αιτήσεις αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που έχουν περάσει και 6 μήνες για να την λάβει.

Το γραφείο μας εξειδικεύεται στον πτωχευτικό Νόμο (Ν.4738/2020) και αναλαμβάνει αιτήσεις εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών με συνέπεια και υπευθυνότητα.

Ευαγγελία Σούλη
Δικηγόρος Συνεργάτης στο Δικηγορικό Γραφείο Άννας Κορσάνου

Κύλιση στην κορυφή