Ακόμα μία υπόθεση αίτησης πτώχευσης ολοκληρώθηκε από το γραφείο μας με επιτυχία. Πρόκειται για μία διαζευγμένη κυρία 73 ετών συνταξιούχο, με οφειλές ύψους 493.000 ευρώ, τις οποίες δεν μπορούσε να διαχειριστεί πλέον. Η εντολέας μας διατηρούσε οφειλές προς χρηματοπιστωτικούς φορείς. Η κατάσταση είχε φύγει πλέον από τον έλεγχό της και για να λυθεί πλέον το πρόβλημα χρειάστηκε να επέμβουν τα ενήλικα τέκνα της, τα οποία είναι πολύ αξιόλογοι άνθρωποι. Η μητέρα τους και εντολέας μας τους έκρυβε τις οφειλές της με αποτέλεσμα να δημιουργούνται και ενδοοικογενειακές προστριβές. Ακόμα και όταν απευθύνθηκαν στο γραφείο μας δεν είχαν πλήρη εικόνα του προβλήματος και δεν γνώριζαν τους λόγους δανειοδότησης της μητέρας τους.

Η εντολέας μας είναι ιδιοκτήτρια ενός ακινήτου. Ειδικότερα, πρόκειται για ένα διαμέρισμα που αποτελούσε την κύρια κατοικία της, την οποία και θα χάσει καθώς έγινε δεκτή η αίτηση πτώχευσής της και δεν ανήκει στους ευάλωτους οφειλέτες. Ωστόσο, πρέπει να αναφερθεί ότι δεν μπορούσε να προστατεύσει την κύρια κατοικία της και να τη διατηρήσει ούτως ή άλλως, διότι ένας εκ των πιστωτών της είχε εκκινήσει την διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης. Είχε λάβει ήδη διαταγή πληρωμής και σύντομα θα λάμβανε και έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης.

Η πτώχευση είναι μία δύσκολη διαδικασία που συνεπάγεται την απώλεια όλης της περιουσίας του πτωχού αλλά και την παράλληλη διαγραφή όλων των χρεών του. Πολλοί δυσκολεύονται να λάβουν την απόφαση της πτώχευσής τους, καθώς δεν θέλουν να χάσουν την κύρια κατοικία τους. Όμως, σε περιπτώσεις όπως αυτή της εντολέως μας η απώλεια της κύριας κατοικίας ήταν μονόδρομος, καθώς ήταν ήδη χαμένη. Η διαφορά είναι ότι αν την έχανε μέσω της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης που είχε επισπεύσει ένας εκ των πιστωτών της, τότε θα συνέχιζε να οφείλει το υπόλοιπο ποσό των χρεών της. Αντίθετα, με την πτώχευση χάνει το σπίτι της αλλά σε 3 χρόνια θα απαλλαγεί από όλες τις οφειλές της.

Σημαντικό στοιχείο της επιτυχούς περάτωσης της υπόθεσης ήταν η σωστή και άψογη συνεργασία με τα παιδιά της εντολέως μας. Είχαν κατανοήσει εξ αρχής τα οφέλη της πτώχευσης. Γνώριζαν ότι τα χρέη της μητέρας τους στη συνέχεια θα βάρυναν τα ίδια και δεν το ήθελαν. Η απώλεια της κύριας κατοικίας της μητέρας τους είναι μια μικρή απώλεια μπροστά στην διαγραφή χρεών περίπου μισού εκατομμυρίου ευρώ.

Τέλος, θα θέλαμε να αναφέρουμε και το πόσο μας συγκίνησε η χαρά και ανακούφιση της κόρης της εντολέως μας όταν την ενημερώσαμε ότι έγινε δεκτή η αίτηση πτώχευση της μητέρας της. Τα παιδιά της εντολέως μας ήταν ακόμα ένα παράδειγμα νέων ανθρώπων που φορτώθηκαν το βάρος των επιλογών και χρεών των γονέων τους. Κατάφεραν όμως να απαλλαγούν από αυτό το βάρος και να επέλθει η ηρεμία στην οικογένειά τους.

Διαβάστε όλη την απόφαση.

Scroll to Top