Ο ΝΕΟΣ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ

Όλο και περισσότερες γίνονται οι αποφάσεις των Ειρηνοδικείων της χώρας που οδηγούν σε πτώχευση και απαλλαγή χιλιάδων ευρώ για οφειλέτες του Δημοσίου και Τραπεζών.

Για να δούμε τα στοιχεία της παρακάτω απόφασης πτώχευσης μικρού αντικειμένου. Πρόκειται για οφειλέτη, ηλικίας 45 ετών, ιδιωτικό υπάλληλο με μισθό 1500 ευρώ και με συνολικές οφειλές σε δημόσιο και τράπεζες ύψους 700.000 ευρώ. Το ερώτημα είναι πότε πρόλαβε να δημιουργήσει τόσες οφειλές.

Η απάντηση είναι ότι δεν τις δημιούργησε αυτός ο ίδιος, αλλά ήταν εταίρος μαζί με τον πατέρα του σε ετερόρρυθμη εταιρεία, που όμως την διαχείριση της είχε αποκλειστικά ο πατέρας του και αυτός, ο πατέρας δηλαδή δεν άφηνε άλλον να έχει τον έλεγχο της επιχείρησης και επιβάρυνε την εταιρεία με χρέη λόγω κακής διαχείρισης. Στη συνέχεια απεβίωσε και έτσι βρέθηκε ο οφειλέτης επιβαρυμένος με 700.000 ευρώ, χρέος που ποτέ του δεν θα μπορούσε να αποπληρώσει. Στο υπόλοιπο της ζωής του θα ήταν υποχρεωμένος να κουβαλά αυτό το χρέος που απλά θα αυξανόταν συνεχώς.

Ο οφειλέτης είχε στην κυριότητά του ένα ακίνητο το οποίο όταν προσήλθε στο γραφείο μας είχε ήδη μπει σε πορεία πλειστηριασμού. Να σημειωθεί ότι παρουσιάστηκαν δύο ενδιαφερόμενοι ιδιώτες στον πλειστηριασμό του ακινήτου (επρόκειτο για διαμέρισμα 70 τ.μ. στο Περιστέρι). Τελικά κατακυρώθηκε σε έναν από αυτούς, ο οποίος μάλιστα ζητούσε άμεσα να μπει στο ακίνητο και δημιούργησε και διένεξη με τον οφειλέτη, καθώς θεώρησε ότι το ακίνητο είχε ελαττώματα που τα είχε προκαλέσει αυτός. Άλλος ενδιαφερόμενος που πλειοδότησε για την αποθήκη που είχε στην κυριότητά του ο οφειλέτης τελικά υπαναχώρησε και ανετράπη η κατακύρωση του πλειστηριασμού.

Τελικά μετά τη διαδικασία που ανέλαβε το δικηγορικό γραφείο της Αννας Κορσάνου έγινε δεκτή η αίτηση πτώχευσης με αποτέλεσμα ο οφειλέτης να μην είναι υπόλογος σε κανέναν για τα χρέη των 700.000. Mετά τα 3 έτη θα απαλλαγεί οριστικά για τις οφειλές αυτές, στο διάστημα αυτό μπορεί να εργάζεται. Η αποθήκη που είχε στο όνομά του θα ρευστοποιηθεί κάτι που δεν τον ενδιαφέρει καθόλου. Ο οφειλέτης νιώθει ανακούφιση που απαλλάσσεται από χρέη 700.000 ευρώ. Το σπίτι του το είχε ήδη χαμένο και αυτό που ήθελε ήταν να μπορεί να προχωρήσει τη ζωή του ελεύθερος χρεών.

Διαβάστε την απόφαση εδώ.

Scroll to Top