Νέα επιτυχής απόφαση για εντολέα μας

Νέα απόφαση πτώχευσης για εντολέα του γραφείου μας από το Ειρηνοδικείο Πειραιώς. Τα δεδομένα του πελάτη μας είναι τα εξής. Πρόκειται για άντρα 55 ετών, οφειλέτη δανειακών οφειλών σε Τράπεζες ύψους 135.000 ευρώ. Είναι άγαμος με δύο ανήλικα παιδιά που έχει αναγνωρίσει. Εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος με μηνιαίες αποδοχές μικτές 663 ευρώ. Η κύρια κατοικία του και μοναδική είναι στον Κορυδαλλό με αξία βασιν ΕΝΦΙΑ 47.000 ευρω.

Η διαδικασία από τη στιγμή που ήρθε στο γραφείο μας έως την έκδοση της απόφασης διήρκησε λιγότερο από ένα έτος. Έγιναν σωστά οι διαδικασίες από πλευρά του γραφείου, δεν ασκήθηκε κάποια παρέμβαση από τους πιστωτές (προς το παρόν παρεμβάσεις και προσφυγές κατά περίπτωση το ΕΦΚΑ) και έτσι εξεδόθη απόφαση που έκανε δεκτή την αίτηση και όρισε διαχειριστή αφερεγγυότητας που από εδώ και πέρα θα κάνει τη διαδικασία αναγγελίας των πιστωτών και όλες όσες προβλέπονται από το νόμο.

Το σημαντικό στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι ο πτωχός πλέον είναι ευάλωτος και έτσι μέσα σε 60 ημέρες από την απόφαση πτώχευσης εξεδώσαμε ως γραφείο τη βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη, (απαιτεί 15 ημέρες για να εκδοθεί) μέσω ειδικής πλατφόρμας. Να σημειωθεί ότι η διαδικασία της πτώχευσης μικρού αντικειμένου γίνεται εκτός της έκδοσης δικαστικής απόφασης ολοσχερώς ηλεκτρονικά, μέσω διαφόρων πλατφορμών. Προσοχή για τη βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη οι αριθμοί της αξίας των εκκαθαριστικών , αξίας περιουσίας «κατεβαίνουν» αυτομάτως από το σύστημα, κι έτσι ακόμα και για ένα ευρώ διαφορά μπορεί να κριθεί μη ευάλωτος.

Μετά μπήκαμε σε άλλη πλατφόρμα, της συνεισφοράς του Δημοσίου. Δηλαδή, εφ όσον είναι ευάλωτος ο οφειλέτης αποδέχεται με δήλωσή του να μεταβιβαστεί η κύρια οικία του σε Ειδικό Φορέα και ο ίδιος να διαμένει ως μισθωτής για 12 έτη με δικαίωμα επαναγοράς, στην εμπορική όμως αξία που τότε θα έχει το ακίνητο (δηλαδή λογικά θα έχουν αυξηθεί οι αξίες). Το ποσό του «ενοικίου» του το έβγαλε η πλατφόρμα 138,60 ευρώ. Για διάστημα 15 μηνών θα επιδοτείται από το Κράτος και έτσι ο οφειλέτης θα πληρώνει μόνο 27,72 ευρώ και το υπόλοιπο θα το πληρώνει το Κράτος στον Ειδικό Φορέα που ακόμα (Ιανουάριο 2023) δεν έχει συσταθεί.

Να σημειωθεί ότι ο οφειλέτης αυτός δεν μπορούσε με τίποτα να πληρώσει τα χρέη του και έτσι το σπίτι του ήταν ήδη ουσιαστικά χαμένο. Αυτό είναι κάτι που πολλές φορές δεν κατανοούν, ή δεν θέλουν να δεχτούν οι οφειλέτες, ελπίζοντας, ή πιστεύοντας ότι κάτι θα αλλάξει, ιδίως οι οφειλέτες μεγαλύτερης ηλικίας. Πιστεύουν ότι παρόλα τα χρέη τους η κύρια οικία τους με κάποιο θαυματουργό τρόπο δεν θα πειραχτεί και έτσι δεν επιθυμούν την πτώχευση φοβούμενοι ότι θα χάσουν την περιουσία τους, που είναι ουσιαστικά όμως ήδη χαμένη.

Ο εντολέας μας πραγματικά ανακουφίστηκε όπως μας είπε, μας ευχήθηκε να βοηθήσουμε και άλλους δυστυχισμένους σαν αυτόν, (αλλά ο άνθρωπος δεν είναι δυστυχισμένος είναι άξιος, νέος, εργατικός και θα δημιουργήσει πάλι περιουσία) μέσω της πτώχευσης, καθώς μετά από τρία έτη θα έχει πλήρη απαλλαγή των οφειλών του και θα μπορεί να διαμένει κανονικά στο σπίτι του.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η πτώχευση και ιδίως η νομική της διαδικασία που είναι νέα στο νομικό κόσμο και γίνεται κυρίως ηλεκτρονικά είναι εξαιρετικά δύσκολη, οι πλατφόρμες είναι απρόσωπες χωρίς δυνατότητα προσωπικής καθοδήγησης, και επομένως καλό είναι να απευθύνεστε σε ένα εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο πάνω στο πτωχευτικό δίκαιο, ή σε δικηγόρο που θα είναι διατεθειμένος να μελετήσει και να ασχοληθεί με υπευθυνότητα, καθώς πρόκειται για υποθέσεις που ανατρέπουν και επανακινούν ολόκληρη την οικονομική ζωή ενός ατόμου.

Διαβάστε όλη την απόφαση.

Scroll to Top