Το ζήτημα των εισπρακτικών εταιρειών είναι ιδιαίτερα σοβαρό και η πρακτική εμπειρία αλλά και η επαφή και η επικοινωνία με τους δανειολήπτες που απευθύνονται στο γραφείο μας έχει δείξει ότι πρόκειται πραγματικά για μια «πληγή» στη ζωή χιλιάδων οφειλετών. Συχνότατα είναι τα φαινόμενα « συνεργάτες» από εισπρακτικές εταιρείες να ενοχλούν με τηλεφωνήματα πολλές φορές την ημέρα δανειολήπτες, να τους εκθέτουν στον εργασιακό τους χώρο, να εκτοξεύουν απειλές εναντίον τους, να τους εκφοβίζουν με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να χάνουν κυριολεκτικά τον ύπνο τους και να δημιουργείται δυσλειτουργία σε ολόκληρη τη ζωή τους. Οι τακτικές αυτές είναι καταχρηστικές και παράνομες χωρίς αμφιβολία.

Ο νόμος 3758/2009 επιβάλλει στις εταιρείες ενημέρωσης τις γνωστές εισπρακτικές εταιρείες να μην τηλεφωνούν στον δανειολήπτη από «απόκρυψη» , να μην ασκούν στον οφειλέτη οποιαδήποτε μορφή ψυχολογικής πίεσης ώστε να δημιουργούν την εντύπωση ότι απειλείται το επάγγελμα, η περιουσία ή η ζωή του οφειλέτη. Συνήθης απειλή είναι η εξής «θα πας φυλακή».
Απαγορεύεται επίσης οι εταιρείες αυτές να χρησιμοποιούν προσβλητικές εκφράσεις, η να απειλούν ότι θα λάβουν μη νόμιμα μέτρα εις βάρος του οφειλέτη ή μελών της οικογενείας του εκμεταλλευόμενοι την άγνοια νόμου που διέπει τους περισσότερους των δανειοληπτών. Απαγορευτικό επίσης είναι να ενοχλούν μέλη της οικογένειας ου οφειλέτη ή συναδέλφους ή εργοδότες του σχετικά με την εξόφληση του χρέους.

Scroll to Top