Τι ελπίδες υπάρχουν για ελάφρυνση υπερχρεωμένων;

 

Ο νόμος 3869/2010 για τη ρύθμιση οφειλών φυσικών προσώπων εφαρμόζεται περίπου εδώ και ένα χρόνο. Εχουν ήδη ξεκινήσει από τον Μάιο του 2011 οι εκδικάσεις των υποθέσεων, ενώ αρχίζουν να εκδίδονται και οι πρώτες αποφάσεις των Ειρηνοδικείων.

Ελπιδοφόρα τα μηνύματα που «πνέουν» από τις αποφάσεις, στις οποίες οι δικαστές, δείχνοντας κοινωνική ευαισθησία, διαγράφουν μεγάλο μέρος των οφειλών.

Χαρακτηριστική η περίπτωση άνεργης, πολύτεκνης μητέρας που χρωστούσε 204.000 ευρώ και εν τέλει θα καταβάλει 20.447 ευρώ, δηλαδή 220 ευρώ μηνιαίως για μια τετραετία και 60.000 ευρώ σε βάθος μιας εικοσαετίας και θα απαλλαχθεί από το υπόλοιπο μέρος του χρέους. Συζητώντας μαζί της, διαπίστωσα ότι η πολύτεκνη, άνεργη μητέρα και ο σύζυγός της πλέουν σε πελάγη οικονομικής ευτυχίας, ανακουφισμένοι από την απαλλαγή τους από τόσες οφειλές.

Επίσης, νέα απόφαση δικαιώνει εργάτρια καθαριότητας με μισθό 725 ευρώ και οφειλή περίπου 6.000 ευρώ. Με την απόφαση καθορίστηκαν δόσεις 110 ευρώ για μια τετραετία, ενώ το σημαντικό στοιχείο είναι ότι δεν κρίθηκε απαραίτητη η ρευστοποίηση του μοναδικού περιουσιακού στοιχείου της, που είναι ποσοστό επικαρπίας αγροτεμαχίου. Δηλαδή προστατεύεται μεν κατά το νόμο μόνο η κύρια οικία, αλλά επιπλέον ο δικαστής έχει την ευχέρεια να κρίνει κατά πόσο είναι απαραίτητη, ή μη, η εκποίηση ενός άλλου, εκτός της κύριας οικίας, περιουσιακού στοιχείου και εφόσον κρίνει μη απαραίτητη την εκποίηση, να το προστατεύσει.

Δεκτή επίσης έγινε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων άνεργου πρώην υψηλόμισθου πολίτη, που διέταξε την αναστολή της εκτελεστικής διαδικασίας εις βάρος της περιουσίας του οφειλέτη που είχε κάνει την αίτησή του στο Ειρηνοδικείο και πριν δικαστεί η υπόθεσή του τού κοινοποιήθηκε διαταγή πληρωμής.

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος. Συγκεκριμένα, η αίτηση ιδιωτικού υπαλλήλου με μισθό 528,92 ευρώ και με σοβαρά προβλήματα υγείας, σύζυγο άνεργη και με ένα παιδί απορρίφθηκε με το εξής σκεπτικό: Ο συγκεκριμένος οφειλέτης πριν από ένα έτος είχε κάνει δωρεά του μοναδικού του περιουσιακού στοιχείου σε συγγενικό του πρόσωπο. Κατά το σκεπτικό της απόφασης του Ειρηνοδικείου επαρχιακής πόλης, η συγκεκριμένη πράξη δωρεάς θεμελιώνει δόλια πρόκληση αδυναμίας του προς πληρωμή και επομένως απερρίφθη η αίτηση. Ο οφειλέτης, απαρηγόρητος για το αποτέλεσμα, προτίθεται να προχωρήσει σε έφεση, προσπαθώντας να καταρρίψει το σκεπτικό αυτής της απόφασης.

To παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στο site της Ελευθεροτυπίας στις 05/10/11

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top