Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου που δικαιώνει τους καταναλωτές, όλους εμάς δηλαδή, και επιβάλλει στη ΔΕΗ να μην διακόπτει την παροχή ρεύματος σε περίπτωση μη καταβολής του τέλους ηλεκτροδότησης και να δέχεται επιπλέον την καταβολή του λογαριασμού της ΔΕΗ χωρίς να υπολογίζεται το χαράτσι, πραγματικά αποτελεί μια δικαίωση κοινωνική και ηθική για όλους τους πολίτες που τόσο καιρό εξεγείρονταν εναντίον της επιβολής αυτού του φόρου (γιατί για φόρο πρόκειται όπως η απόφαση λέει και όχι για τέλος όπως δήθεν διατεινόταν η Κυβέρνηση), ενός φόρου που οδήγησε σε αδιέξοδο πολλούς συμπολίτες μας.

Η απόφαση με εξαιρετική λεπτομέρεια και σαφήνεια αναπτύσσει πως το έν λόγω άρθρο του νόμου 4021/2011 που επέβαλλε το χαράτσι αντίκειται σε πληθώρα διατάξεων του Συντάγματος. Περιληπτικά μπορούν να αναφερθούν κάποια από αυτά, όπως το άρθρο 4.παρ 5 του Συντάγματος που επιτάσσει τη συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους . Κατά την απόφαση η φοροδοτική ικανότητα δεν αποδεικνύεται μόνο από την ύπαρξη ακίνητης περιουσίας, αλλά και από άλλες παραμέτρους, όπως το εισόδημα και η προσωπική και οικογενειακή του κατάσταση.

Με απλά λόγια ένας πολύτεκνος που έμεινε και αυτός και η γυναίκα του άνεργοι, επειδή έτυχε να έχει κληρονομήσει ένα ακίνητο με μεγάλο εμβαδόν σε μια καλή περιοχή, δεν σημαίνει ότι έχει την οικονομική δύναμη να καταβάλλει έναν υψηλό φόρο και δεν μπορεί η Πολιτεία να απαιτεί κάτι τέτοιο από αυτόν.

Ακόμα η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση μη καταβολής του φόρου αυτού αντίκειται και στο άρθρο 2 παρ 1 του Συντάγματος που προστατεύει την αξία του ανθρώπου, διότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό ουσιώδες για την αξιοπρεπή διαβίωση του ατόμου. Πραγματικά πόση αξιοπρέπεια μπορεί να έχει η ζωή ενός ανθρώπου, όταν αναγκάζεται να ζήσει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα;

Αλλά και σε γενικότερη διάσταση, πόσο σεβαστή γίνεται η ζωή και η προσωπικότητα ενός ανθρώπου όταν για λάθη άλλων διεφθαρμένων προσώπων, που κυβέρνησαν λανθασμένα την πορεία του λαού μας, ουσιαστικά μας καταστρέφουν τη ζωή, μας εξαφανίζουν τα όνειρα για ένα καλό μέλλον και μας οδηγούν στην απόγνωση και την ξενιτειά;

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε ολόκληρο το κείμενο της απόφασης.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top