διαίτερη κατανόηση από τους δανειολήπτες χρειάζεται το ζήτημα της ευθύνης των εγγυητών ενός δανείου. Πολλοί πολίτες που έχουν προσφύγει ή σκέπτονται να προσφύγουν στο νόμο 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δεν έχουν κατανοήσει τι γίνεται με τους εγγυητές, ή τους συνοφειλέτες.

Ο εγγυητής, ή ο συνοφειλέτης ενός δανείου ευθύνεται για όλο το ποσό του δανείου που έχει εγγυηθεί, ξεχωριστά από τον κυρίως οφειλέτη, Αν λοιπόν ο κυρίως οφειλέτης προσφύγει στο Ειρηνοδικείο, και εκδοθεί μια ευνοϊκή απόφαση για αυτόν, ο εγγυητής δεν προστατεύεται από την απόφαση αυτή και πρέπει να κάνει ξεχωριστή αίτηση, δηλαδή ξεχωριστό δικαστήριο στο Ειρηνοδικείο.

Το άρθρο 12 του νόμου 3869/2010 το αναφέρει ξεκάθαρα: «Τα δικαιώματα των πιστωτών έναντι συνοφειλετών και εγγυητών του οφειλέτη, καθώς και τα δικαιώματα των εμπραγμάτως ασφαλισμένων πιστωτών επί του υπεγγύου αντικειμένου ΔΕΝ ΘΙΓΟΝΤΑΙ»

Παρατηρείται το φαινόμενο οι δανειολήπτες να προσφεύγουν σε γραφεία δήθεν οικονομικών συμβούλων , ή σε άλλους οργανισμούς όπου δεν υπάρχει σωστή ή και καθόλου νομική κάλυψη και δεν τυγχάνουν σωστής νομικής ενημέρωσης με αποτέλεσμα να πιστεύουν ότι η όλη διαδικασία καλύπτει και τους εγγυητές και συνοφειλέτες, πράγμα το οποίο δεν ισχύει.

Η υποστήριξη ενός προσώπου που θέλει να προσφύγει σε δικαστήριο είναι αρμοδιότητα ενός νομικού επαγγελματία δικηγόρου. Έχει περάσει η ιδέα ότι η υπαγωγή στο Ειρηνοδικείο είναι μια εύκολη και βατή υπόθεση. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ. Πάρα πολλές αιτήσεις απορρίπτονται.

Για το λόγο αυτό χρειάζεται ο χειρισμός της υπόθεσης από έναν νομικό που γνωρίζει τα αντικείμενο και θα ασχοληθεί ενδελεχώς με την κάθε υπόθεση. Στην απόγνωσή τους και δελεαζόμενοι από δήθεν χαμηλές οικονομικές προσφορές για το χειρισμό της υπόθεσης τους, οι πολίτες πέφτουν θύματα «κομπογιαννιτισμού». (Βέβαια, όπως λέει ο σοφός λαός το φτηνό κρέας το τρώει ο σκύλος)

Όπου και αν απευθυνθούν οι δανειολήπτες πρέπει να απαιτούν να έχουν προσωπική επαφή με το δικηγόρο που χειρίζεται την υπόθεσή τους, να διαπιστώσουν ότι είναι πράγματι νομικός, διότι πολλοί παρουσιάζονται ως δικηγόροι χωρίς να είναι, και να έχει συνεχή ενημέρωση και παρακολούθηση της υπόθεσης τους.

Scroll to Top