Άλλη μια τραπεζική διαμεσολάβηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία με νομική παραστάτη τη δικηγόρο Άννα Κορσάνου. Η υπόθεση είχε ως εξής.


Πρόκειται για ζευγάρι δανειοληπτών που είχε δάνειο ύψους 80.000 ευρώ. Οι δανειολήπτες είχαν προσφύγει στο νόμο Κατσέλη και αναμένοντας την εκδίκαση της υπόθεσης του το έτος 2028. Εν τούτοις δεν είχαν λάβει τη σωστή ενημέρωση και δεν είχαν αντιληφθεί ότι στο νόμο Κατσέλη δεν προστατεύονται άλλα ακίνητα εκτός της κύριας κατοικίας . Οι άνθρωποι είχαν φτιάξει ένα οίκημα με ξεχωριστά διαμερίσματα για τα τρία παιδιά τους και δεν ήθελαν να απολέσουν κανένα. Επιπλέον ένα πρόβλημα υγείας τους έκανε να σκεφτούν ότι θέλουν άμεση επίλυση του προβλήματός τους.

Παραιτήθηκαν από το νόμο Κατσέλη και ξεκινήσαμε τη διαδικασία της τραπεζικής διαμεσολάβησης. Η επεξεργασία του αιτήματος διήρκησε αρκετούς μήνες και εν τέλει διενεργήθηκε δια ζώσης σε ειδικό χώρο διαμεσολάβησης (100 τ.μ) τηρουμένων όλων των μέτρων ασφαλείας λόγω covid. Ξεχωριστά γραφεία για τον καθένα. Μεγάλοι χώροι, αποστάσεις, ανοιχτά παράθυρα, μάσκες, γάντια, απολυμαντικά, δύο μπάνια, πλύσιμο χεριών. Η αλήθεια είναι ότι η διαδικτυακή διαμεσολάβησης δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την κατ ιδίαν εποικοινωνία και διαδραση των ανθρώπων.

Η ρύθμιση που επετεύχθη εμπεριείχε χαμηλή διαγραφή και καθορισμό δόσεων με κλιμακωτή αύξηση δηλαδή ένα χαμηλό ποσό για δύο έτη, ένα λίγο μεγαλύτερο για τρία έτη και ένα μεγαλύτερο για τα επόμενα 7 έτη. Αρχικά οι δανειολήπτες προβληματίστηκαν για το χαμηλό ποσό διαγραφής. Εν τούτοις σταθμίζοντας τις εναλλακτικές τους, αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον που δημιουργείται λόγω της ψήφισης του νέου πτωχευτικού νόμου αντιλήφθηκαν ότι ήταν μια συμφέρουσα απόφαση για αυτούς. Ο νόμος Κατσέλη είναι μια προσωποπαγής ρύθμιση δηλαδή αν αποβιώσει ο δανειολήπτης η ρύθμιση δεν συνεχίζεται για τα παιδιά του, ενώ η συγκεκριμένη ρύθμιση θα είναι η ίδια και για τα παιδιά τους αν συμβεί κάτι.

Δυστυχώς με τη ψήφιση του πτωχευτικού νόμου ουσιαστικά επιταχύνεται η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης. Δηλαδή η Τράπεζα δεν θα χρειάζεται να εκδώσει διαταγή πληρωμής, να ασκηθούν ανακοπές, να περάσουν χρόνια, να εκδοθεί κατασχετήρια έκθεση, να γίνουν πάλι ανακοπές. Πλέον με την κατάθεση της αίτησης πτώχευσης θα επιτυγχάνεται η ρευστοποίηση της περιουσίας και η διαγραφή των χρεών. Η κύρια οικία μόνο των ευάλωτων δηλαδή λίγων ατόμων με εξαιρετικά χαμηλό εισόδημα θα προστατεύεται.

Η διαπραγμάτευση είναι ουσιαστικά μια διαδικασία που στηρίζεται στην επικοινωνία και τη στάθμιση δύο παραμέτρων. Του βαθμού δυσκολίας και της σπουδαιότητας του αγαθού που διακυβεύεται και των εναλλακτικών που υπάρχουν.

Εν τούτοις οι δανειολήπτες δεν εξωθήθηκαν να υπογράψουν μία ρύθμιση που δεν τους άρεσε. Είναι σημαντικό να τονιστεί αυτό. Αντιλήφθηκαν εντελώς τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν, αφιερώθηκαν ώρες συζητήσεων για αυτούς, κάτι που δεν συμβαίνει στο κατάστημα της Τράπεζας, που και πάλι είχαμε μαζί προηγουμένως προσέλθει, αλλά δεν υπήρξε σωστή εξυπηρέτηση. Υπέγραψαν μια ρύθμιση εντελώς βιώσιμη για αυτούς που τους επιτρέπει και αυτοί και τα παιδιά τους να διατηρήσουν το σύνολο της περιουσίας τους, κάτι που πλέον θα αποτελεί πολυτέλεια για πολλούς δανειολήπτες.

Η υπευθυνότητα, η ειλικρίνεια, η εμπειρία, ο χρόνος που αφιερώνεται στον πελάτη, η ευκρινής επεξήγηση των νόμων, η αμεσότητα, ο προσωπικός χειρισμός και γρήγορος χειρισμός της υπόθεσης από την ίδια τη δικηγόρο και όχι από συνεργάτες, η εύκολη επικοινωνία με τη δικηγόρο, καθώς απαντώνται όλες οι τηλεφωνικές κλήσεις άμεσα, αποτελούν τις παροχές του γραφείου προς τους πελάτες μας, αλλά και την αιτία των επιτυχών διαμεσολαβήσεων. Η συμβουλευτική και η ανάληψη των διαμεσολαβήσεων με το γραφείο γίνεται επ’ αμοιβή.

Στο ερώτημα αν γίνεται να βρει ένας δανειολήπτης έναν φτηνό δικηγόρο, η απάντηση είναι ότι ασφαλώς και μπορεί να βρεί έναν δικηγόρο με προσιτή και χαμηλή αμοιβή, αλλά δεν θα σηκώνει το τηλέφωνο, δεν θα μπορεί να τον βρεί, δεν θα αφιερώνει χρόνο στον πελάτη του, δεν θα δώσει προτεραιότητα στην υπόθεσή του.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία της τραπεζικής διαμεσολάβησης μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με το γραφείο της Άννας Κορσάνου σε προσωπική συνάντηση, ή με τηλεφωνικό ραντεβού, ή ραντεβού με skype.

Scroll to Top