Διαμεσολάβηση

Εξαιρετικό αποτέλεσμα είχε διαπραγμάτευση δανείου για πελάτη του γραφείου μας με οφειλές στην Τράπεζα Alpha και στην Εθνική Τράπεζα. Πρόκειται για ζευγάρι δανειοληπτών με το εξής οικονομικό προφίλ. Οι δανειολήπτες είχαν για χρόνια μια βιοτεχνία ρούχων και είχαν διαμορφώσει τη ζωή τους πολύ καλά. Εργάζονταν σκληρά, η δουλειά τους απέδιδε, δημιούργησαν μια καλή περιουσία. Η κύρια οικία τους είναι μια μαιζονέτα στη Βούλα που απέκτησαν χωρίς δάνεια με τον κόπο και την προσπάθεια τους από την εργασία τους.

Εν τούτοις η κρίση χτύπησε από του 2010 σοβαρά την αγορά της ένδυσης και του ρούχου γενικότερα. Προκειμένου να κρατήσει την επιχείρησή του ο επιχειρηματίας έκανε το λάθος, όπως φάνηκε εκ των υστέρων να πάρει δάνεια. Ο ίδιος σε συζήτηση μας μου εξέφρασε τη σκέψη ότι τελικά ενήργησε λανθασμένα. Ότι δηλαδή αν είχε κλείσει την επιχείρησή του μόλις είδε την άσχημη κατάσταση τώρα θα είχε τη σύνταξή του και δεν θα είχε χρέη και θα ήταν όλα καλά. Πίστευε μάταια ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση, πήρε δάνεια για να κρατήσει τη βιοτεχνία, αυτό ήταν το λάθος, και τώρα και η επιχείρηση έκλεισε και έμεινε με τα δάνεια και φοβόταν ότι τελικά θα αφήσει τα χρέη στα παιδιά του που δεν έχουν τη δυνατότητα από τις εργασίες τους ως υπάλληλοι να τα αποπληρώσουν. Τελικά οι υπολογισμοί του δεν ήταν σωστοί. Εκλεισε την επιχείρηση. Συνταξιοδοτήθηκε, αλλά έμειναν τα δάνεια ύψους 500.000 ευρώ απλήρωτα για πολλά χρόνια. Έκανε προσπάθεια με τη βοήθεια άλλου δικηγόρου να υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη και αυτός και η συζυγός του, αλλά απορρίφθηκαν οι αιτήσεις, ενώ είχαν καταθέσει και εφέσεις που όμως δεν θα είχαν τύχη να ευδοκιμήσουν.

Σκέφτηκαν λοιπόν τη λύση της διαπραγμάτευσης και της διαμεσολάβησης για να απαλλαγούν από τα χρέη τους. Σκέφτηκαν σαν μοναδική τελικά λύση να πωλήσουν την κύρια οικία τους που είναι ένα ακίνητο με πολύ καλή αξία και παρόλη την περίοδο της πανδημίας το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι υψηλό και να αποπληρώσουν εφ απαξ τις οφειλές τους προκειμένου να μηδενιστούν. Επιθυμούσαν όμως να γίνει και ένα σοβαρό κούρεμα των χρεών τους εφ όσον σκόπευαν να καταβάλουν εφ απαξ ποσά, έτσι ώστε μετά την αποπληρωμή των δανείων με τα χρήματα της πώλησης να μπορέσουν να αγοράσουν ένα άλλο ακίνητο μικρότερης αξίας. Επομένως ο στόχος ήταν μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση των χρεών τους, ώστε να τους μείνει ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσό από το τίμημα της πώλησης.

Το ζευγάρι είχε οφειλές σε πολλές τράπεζες. Τα δάνεια τους είχαν όλα τιτλοποιηθεί δηλαδή έχουν μεταβιβαστεί σε ξένες εταιρείες και εδώ τα διαχειρίζονται συγκεκριμένες εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων. Το ζευγάρι απευθύνθηκε στο γραφείο μας και ξεκίνησε η επαφή και η επικοινωνία με τις τρείς εταιρείες διαχείρισης Cepal, Do Value Greece και Intrum.

Η εταιρεία Cepal διαχειριζόταν το δάνειο τους της Εθνικής Τράπεζας όπου μάλιστα υπήρχε εγγεγραμμένη και προσημείωση υποθήκης και έπρεπε οπωσδήποτε να αρθεί για να γίνει η μεταβίβαση του ακινήτου. Η Αννα Κορσάνου ως δικηγόρος τους ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις με τα στελέχη της εταιρείας. Ακολούθησε αποστολή οικονομικών στοιχείων, συναντήσεις και επικοινωνίες με skype λόγω της πανδημίας με στελέχη της εταιρείας και τελικά έγινε πρόταση για μείωση του χρέους των 170.000 ευρώ σε 145.000 ευρω. Οι δανειολήπτες δεν ήταν πολύ ευχαριστημένοι με τη διαγραφή καθώς τη θεώρησαν μικρή. Εν τούτοις στην εταιρεία διαχείρισης είδαν ότι εκτός του δανείου της Εθνικής διαχειρίζονται και άλλα τρία δάνεια τους της τράπεζας Alpha ύψους 170.000 ευρώ που δεν είχαν προσημείωση. Έγινε λοιπόν διαπραγμάτευση για το σύνολο των οφειλών τους με τελική διαγραφή 150.000 ευρώ με τον όρο της καταβολής όλου του ποσού που θα προερχόταν από την πώληση του ακινήτου. Η πρόταση ήταν εξαιρετικά ευνοική και ικανοποίησε τους δανειολήπτες.

Η διαπραγμάτευση έγινε με ταχύτατους ρυθμούς καθώς η εταιρεία Cepal κινείται με γρήγορους ρυθμούς. Η επικοινωνία με τα στελέχη της εταιρείας ήταν εξαιρετικά άμεση και αποτελεσματική. Τα στελέχη ακόμα και των ανώτερων βαθμίδων ήταν προσιτά, άμεσα και στη συγκεκριμένη περίπτωση ενήργησαν γρήγορα προκειμένου να επιτευχθεί μια όσο το δυνατόν καλύτερη και άμεση συμφωνία. Ασφαλώς οι ξένες εταιρείες που έχουν πλέον τα δάνεια τα έχουν αγοράσει σε χαμηλές τιμές για αυτό και υπάρχει η δυνατότητα διαγραφών ιδίως σε περιπτώσεις ανέγγυων δανείων ή δανειοληπτών χωρίς ακίνητη περιουσία και εδώ ακούγεται το παράπονο πολλών δανειοληπτών που διεκδικούν μεγάλες διαγραφές χρεών. Σε μια τραπεζική διαπραγμάτευση η πλευρά της εταιρείας βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση και σε περίπτωση μη εύρεσης συμβιβαστικής λύσης προβάλλουν ως επιχείρημα την έναρξη διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης. Να σημειωθεί ότι από 1/6/2021 ξεκινούν κανονικά οι πλειστηριασμοί και οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων ήδη ετοιμάζονται και έχουν ξεκινήσει επιδόσεις διαταγών πληρωμής ή επιδόσεις μια ίδιας παλαιότερης διαταγής πληρωμής για δεύτερη φορά (κάτι που σημαίνει σαν δεύτερο βήμα τον πλειστηριασμό)

Καλώς ή κακώς η κάθε περίπτωση του κάθε δανειολήπτη είναι διαφορετική διότι είναι διαφορετικά και τα δεδομένα της κάθε οικογένειας. Η τύχη και η συγκυρία παίζουν μεγάλο ρόλο, δηλαδή που βρίσκεται το δάνειό σου, σε ποια εταιρεία, τι τακτική έχει η κάθε εταιρεία, ποιον θα έχεις απέναντί σου, τι χειρισμοί θα γίνουν, πως θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις, ποιον σύμβουλό ή δικηγόρο θα επιλέξει, τι αποφάσεις θα λάβει ο κάθε δανειολήπτης για το χειρισμό της υπόθεσής του.

Το γραφείο μας αναλαμβάνει τη διαδικασία διαπραγματεύσεων τραπεζικών οφειλών. Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού για να εξετάσουμε μαζί τους τρόπους επίλυσης του θέματος που σας απασχολεί.

Scroll to Top