Όπως  έχει αναφερθεί στη σελίδα μας οι πλειστηριασμοί αναστέλλονται εκ του νόμου για χρέη προς Τράπεζες  έως 200.000 ευρώ. Αν όμως κάποιος χρωστά σε ιδιώτη τότε ο πλειστηριασμός δεν αναστέλλεται και μπορεί να χαθεί και η κύρια ακόμα οικία. Προσοχή η κύρια οικία δηλαδή δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο όπως πολλοί εσφαλμένα πιστεύουν. Τι μπορεί τελικά να συμβεί αν κάποιος βρίσκεται ένα βήμα πριν τον πλειστηριασμό;

Η  συγκεκριμένη περίπτωση που χειρίστηκε το γραφείο της  Άννας Κορσάνου, εμπεριέχει κάποιες ευαίσθητες πτυχές. Πρόκειται για την περίπτωση μιας νέας γιατρού 33 ετών, άνεργης φυσικά όπως οι περισσότεροι νέοι σήμερα, σε αναμονή ειδικότητας, η οποία πρόκειται να ξεκινήσει σε 6 έτη παρακαλώ! (δεν είναι να απορεί κανείς γιατί οι νέοι γιατροί μεταναστεύουν), παντρεμένη με τρία μικρά παιδιά.

Η νέα γιατρός είχε εμπλακεί στο παρελθόν σε δικαστική διαμάχη με τη θεία της. Συγκεκριμένα η θεία της έκανε ανάκληση δωρεάς ακινήτου που της είχε στο παρελθόν δωρίσει. Για να είμαστε σύντομοι, η όλη δικαστική διαμάχη διήρκησε αρκετά έτη, κατέληξε στον Άρειο Πάγο όπου η νέα γιατρός δεν δικαιώθηκε και της επεβλήθη να καταβάλλει δικαστική δαπάνη στην αντίδικο, τη θεία της δηλαδή 2.000 ευρώ.

Τα χρήματα αυτά φυσικά δεν υπήρχαν για να καταβληθούν και παρόλο που ζητήθηκε ένας τρόπος καταβολής με μικρές δόσεις καταφανώς για λόγους εκδίκησης και διαπροσωπικής εμπάθειας η θεία της προχώρησε σε αναγκαστική κατάσχεση της κύριας και μοναδικής οικίας της όπου μένει η νέα γιατρός με την οικογένεια της. Να σημειωθεί ότι το σπίτι ήταν προσημειωμένο για 120.000 ευρώ σε Τράπεζα, άρα ακόμα και αν γινόταν πλειστηριασμός η θεία δεν θα έπαιρνε τίποτα, εν τούτοις μάλλον από εχθρότητα και προκειμένου να καταστρέψει την κοπέλα, θέλησε να προχωρήσει τις διαδικασίες.

Ορίστηκε ημερομηνία πλειστηριασμού η 12/12/2012. Δηλαδή για ποσό 2.000 ευρώ είχε κάθε δικαίωμα νομικά (ηθικά μάλλον όχι) η θεία της να προχωρήσει σε πλειστηριασμό της κύριας οικίας της γιατρού. Να θυμίσουμε ότι οι πλειστηριασμοί όταν επισπεύδονται από ιδιώτη δεν αναστέλλονται. Με απλά λόγια ο πλειστηριασμός θα γινόταν κανονικά και θα έχανε την κύρια και μοναδική οικία της.

Ποια βήματα έγιναν από τη δικηγόρο Άννα Κορσάνου προκειμένου να μην γίνει ο πλειστηριασμός: Πρώτον ξεκίνησε η διαδικασία  εξωδικαστικού συμβιβασμού και μετά από ένα μήνα κατατέθηκε αίτηση υπαγωγής της στο νόμο 3869/2010 (το γνωστό και ως νόμο Κατσέλη). Ταυτόχρονα ζητήθηκε προσωρινή διαταγή για να ανασταλεί η διαδικασία του πλειστηριασμού. Προσοχή η προσωρινή διαταγή είναι προληπτικό μέτρο δηλαδή δίνεται από το δικαστή όταν δεν έχουν ξεκινήσει διαδικασίες εκτέλεσης. Εφ όσον στην περίπτωσή μας είχε ξεκινήσει η αναγκαστική εκτέλεση ο τρόπος αντιμετώπισης ήταν να γίνουν ασφαλιστικά μέτρα του άρθρου 6 του νόμου 3869/2010. Δηλαδή με την απόφαση των ασφαλιστικών ο δικαστής να διατάξει να ανασταλεί ο πλειστηριασμός έως ότου εκδικαστεί η αίτηση δηλαδή το έτος 2016 διότι τέτοιες ημερομηνίες δίνονται.

Πραγματικά κατατέθηκε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων δόθηκε πολύ σύντομη δικάσιμος λόγω του επείγοντος, εκδικάστηκε η αίτηση δυο μέρες πριν γίνει ο πλειστηριασμός, έγινε το δικαστήριο των ασφαλιστικών μέτρων και δόθηκε προσωρινή διαταγή αναστολής του πλειστηριασμού έως ότου εκδοθεί η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων, η οποία αν γίνει δεκτή , που σχεδόν  σίγουρα θα γίνει καθώς υπάρχουν οι προϋποθέσεις, θα ανασταλεί περαιτέρω ο πλειστηριασμός έως το 2016 που θα  εκδικαστεί η κυρίως αίτηση και αν και αυτή γίνει δεκτή θα γίνει ρύθμιση χρεών και δεν θα κινδυνεύει πλέον η κύρια οικία.

Scroll to Top